Meer zorgen om pensioen

Amsterdam, 06 oktober 2010

Consumenten maken zich meer zorgen om hun pensioen dan vorig jaar. Een groter deel zegt extra te moeten sparen voor zijn of haar pensioen. Ook is de groep die verwacht pas na zijn 65e te kunnen stoppen met werken groter. Dat blijkt de afgelopen week uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 62.000 respondenten per dag. Drie op de tien (was 22%) zou van pensioenfonds willen veranderen.

Betalen voor biologisch

Meer zorgen om pensioen

De oudedagsvoorziening is voor consumenten een grotere zorg geworden. Vorig jaar maakte de helft (50%) van de ondervraagden zich zorgen over zijn pensioen, inmiddels is het percentage gestegen naar 56%. Vanwege de stijgende pensioenleeftijd moeten werknemers duizenden euro's extra opzij zetten om toch op dezelfde leeftijd te stoppen met werken. Ook kan door de problemen bij pensioenfondsen de koopkracht van gepensioneerden onder druk komen te staan.

Meer zelf sparen

De helft (49%) van de ondervraagden zegt meer te moeten gaan sparen voor zijn pensioen. Ook zegt inmiddels de helft (47%) liever zelf te sparen voor zijn oudedagsvoorziening dan via een pensioenfonds. Vorig jaar ging het nog om vier op de tien (40%). Het is overigens niet gezegd dat volledig zelf een oudedagsvoorziening opbouwen tot betere resultaten leidt omdat mensen vaak te laat beginnen met geld opzij zetten. Wel blijkt hieruit dat ondervraagden minder tevreden zijn over hun pensioenfonds. Drie op de tien (29%) zou veranderen van pensioenfonds als dat zou kunnen. Vorig jaar ging het om 'slechts' 22%.

Beter besef van latere pensioendatum

Het besef dringt door dat er nu echt een verhoging van de pensioenleeftijd aankomt. Vorig jaar dacht nog iets minder dan de helft (46%) van de ondervraagden voor hun 65e met (vervroegd) pensioen te kunnen gaan. Nu denkt nog maar vier op de tien (40%) dat dit lukt. Een groep van 37% (was 26%) verwacht dat het niet voor de 66e verjaardag zal gebeuren.

© 2010 ING Economisch Bureau