Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 232/GH

Datum: 6 oktober 2010

Overheden in gesprek met burgers over spoorlijn

Heerenveen - Groningen

De Groningse en Friese gemeenten en provincies gaan in gesprek met burgers over de komst van de spoorlijn Heerenveen - Groningen. Onderwerp van het gesprek is de stand van zaken en hoe burgers tegen de komst van de spoorlijn aankijken. De gesprekken worden gehouden zodat begin 2011 kan worden besloten over de voortgang van de spoorlijn. Op dit moment onderzoeken de provincies Fryslân en Groningen of het mogelijk is om de spoorlijn aan te leggen. Deze treinverbinding zorgt voor een verbetering van de bereikbaarheid van Noord-Nederland.

Gedeputeerde Piet Adema: 'Wij willen burgers zo vroeg mogelijk betrekken bij onze plannen. Daarom organiseren wij nu samen met gemeenten momenten om burgers te informeren en te vragen naar hun mening.'

De spoorlijn loopt mogelijk door zeven gemeenten: Heerenveen, Opsterland, Smallingerland, Leek, Marum, Zuidhorn en Groningen. De gemeenten Groningen en Heerenveen organiseren informatiebijeenkomsten, twee in Groningen en één in Heerenveen. De overige gemeenten langs het tracé publiceren artikelen en/of plaatsen advertenties in huis-aan-huisbladen om zo hun inwoners te informeren en hen de gelegenheid te geven om te reageren.

In november van dit jaar praten de provincies met geïnteresseerde marktpartijen over de mogelijkheden om de spoorlijn binnen het beschikbare budget te realiseren.