Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Minister is "om": strippenkaart blijft langer in Oost-Nederland

Oost-Nederland mag nog niet de strippenkaart afschaffen. Dit heeft minsiter Eurlings vandaag besloten. De minister wil dat eerst een aantal problemen met de OV-chipkaart wordt opgelost. ROVER is er erg verheugd over het daadkrachtige optreden van de minister en hoopt dat dit besluit een begin vormt van een reeks zeer hoognodige verbeteringen aan de OV-chipkaart.

Minister Camiel Eurling heeft de Commissie Leers ingesteld. De commissie gaat onder andere onderzoek instellen naar de centrale aansturing/regie van de OV-chipkaart. Als tweede onderzoek gaat de Commissie een onderzoek instellen naar het dubbele opstaptarief. De vervoerders hebben aangegeven dat voor de oplossing hiervan 1,5 jaar nodig is. De minister gaf in de Commissie vergadering over de OV-chipkaart van 6 oktober 2010 aan dat het papieren NS-kaartje in de treinen geldig blijft zolang het probleem van het dubbele opstaptarief niet is opgelost. Het derde onderzoek dat de Commissie Leers gaat instellen gaat over het gebruik van de VDU-kaart, waarbij ingecheckt wordt voor 9:00 uur maar ook na 9:00 wordt gereisd en het gevolg hiervan is dat de gehele reis zonder korting wordt gereisd.

De Commissie Kist heeft positief geadviseerd over het uitzetten van het strippenkaart tarief in Oost-Nederland. De minister heeft echter problemen met het aantal reizigers dat om verschillende redenen niet blijkt uit te checken bij gebruik van de chipkaart. Het percentage van incomplete transacties is in Oost-Nederland een stuk hoger dan op het moment van het uitzetten van de strippenkaart in Amsterdam en Rotterdam. De minister gaf aan dat het percentage incomplete transacties in Oost-Nederland duidelijk moet afnemen voordat de strippenkaart uitgezet wordt.

De Minister gaf ook aan zich te beseffen dat de "Coulanceregeling" bij incomplete transacties bij de verschilende vervoerders op verschillende manieren wordt uitgevoerd. De minister vindt dit een slechte zaak en neemt dit op met de vervoerders.

Pagina geplaatst: 6 oktober 2010