KNHS

Zilver voor Frank Hosmar
6 oktober 2010


LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) Frank Hosmar (Haarle) heeft zilver gewonnen op de Wereldruiterspelen bij de para dressuur. Hij scoorde 70,129 in de individuele proef in grade 4 met Tiësto (v. Jazz). Goud ging naar Hosmars grootste concurrente, de Engelse Sophie Wells. Het brons was voor de Deen Henrik Weber Sibbesen.

Hosmar reed een uitstekende proef met de over veel uitstraling beschikkende donkerbruine Tiësto. Met name de galoponderdelen blonken uit, met keurige eenvoudige wissels en veel expressie in de uitgestrekte galop. Al bij de laatste onderdelen van de proef kwam er een grote glimlach op het gezicht van Hosmar: Het ging als vanzelf vandaag. Deze proef ligt ons beter, omdat hij moeilijker is. Tiësto moet meer doen, waardoor hij beter bij de les blijft en zich niet gaat vervelen. De ruin toonde meer ontspannen dan tijdens de landenproef. We hebben de muziek wat harder laten zetten, zodat we het grofkorrelige zand niet tegen de plastic hekjes hoorden opspatten. Gisteren was het muisstil in de hal en raakte Tiësto wat gespannen hierdoor. Toen begon het wachten voor Hosmar, die vorig jaar op het EK in de kür brons won en vierde werd in de individuele proef.Het was heel spannend. Vorig jaar op het EK stond ik steeds derde, totdat de allerlaatste combinatie me mijn plek op het erepodium afnam. Ik dacht dit gaat me niet nog een keer overkomen.

Het zilver voor Hosmar, is de derde internationale medaille voor Hosmar, waarbij in 1997 door een val in glas de spieren, pezen en zenuwen in zijn rechterhand werden doorgesneden. Hierdoor heeft de 42-jarige ruiter nauwelijks kracht in deze hand. In 2009 op het EK in Noorwegen won Hosmar teambrons en individueel brons in de kür op muziek. De ruiter uit Haarle, die getraind wordt door Adelinde Cornelissen, kijkt uit naar de kür op muziek: De kür is normaal gezien mijn specialiteit, het is alleen jammer dat ik nu drie dagen moet wachten tot zondag!

De prima score van Hosmar is tevens weer een stap in de richting naar eremetaal voor het Nederlandse team. Hiervoor worden de scores van de individuele proef opgeteld bij die van de landenproef van gisteren.

Programma teamwedstrijd
Bij de discipline dressuur aangepast sporten telt, naast de landenwedstrijd ook de individuele proef mee voor het landenklassement. Deze individuele proef vindt plaats op woensdag 6 oktober voor grade 3 en 4. Glasten Krapels (Grade 3) rijdt vandaag nog rond 19.30 uur Nederlandse tijd. Op donderdag 7 oktober staat de individuele proef voor de grades 1a, 1b en 2 op het programma. Dan zullen Gert Bolmer om 15.02 uur en Petra van de Sande om 17.45 (beide grade 2) uur starten. Aan het eind van deze individuele proef zullen zowel de eerste individuele medailles als de landenmedailles uitgereikt worden.

Uitslag individuele proef grade IV, woensdag 6 oktober
1.Sophie Wells (GBR)- Pinocchio (KWPN, v. Landeur)) - 71,677
2.Frank Hosmar (Haarle) Tiësto (KWPN, v. Jazz) - 70,129
3. Henrik Weber Sibbesen (DEN) Rexton Royal (HANN, v. Rubin Royal) 69,419

Uitslag landenproef dinsdag (eerste onderdeel teamwedstrijd):
1.Groot-Brittannië 214,641

2.Duitsland 212,889

3.Nederland 211,923

Bekijk de reactie van Frank na het winnen van het zilver op www.paardensport.tv

Volg al het laatste nieuws via twitter: www.twitter.com/wegkentucky

Startlijsten, uitslagen en info: www.alltechfeigames.com