KNHS

Oranje kwartet constant presterend ten onder

6 oktober 2010

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Marc Houtzager (Rouveen) moest met HBC Tamino foutloos blijven om het Nederlandse team in de strijd om een plek bij de eerste tien te houden. Maar net als de eerste drie ruiters van het Oranje kwartet tikte ook het paard van Houtzager twee balken uit de lepels, waardoor titelverdediger Nederland slechts als 15de eindigde.

"Hier hadden we niet op gerekend. De paarden waren in vorm en gisteren oogden ze fris, maar nu was het gewoon van begin tot het einde niet onze wedstrijd. Om mee te doen in de strijd om de medailles hebben we gewoon op zijn minst twee combinaties nodig die in staat zijn om foutloos te presteren. Die bleken we nu niet bij ons te hebben", aldus bondscoach Rob Ehrens, die een bijna teneergeslagen indruk maakte. Marc Houtzager zocht de fouten, net als de overige ruiters, in de eerste plaats bij zichzelf. "Ik vond dat mijn paard heel goed sprong. Misschien werd hij iets sterk na de oxer voor de dubbel van steilsprongen. Daar kregen we naar mijn gevoel een pechfout. Waardoor de fout ontstond op de laatste hindernis, ik zou het niet weten. HBC Tamino is een paard dat in het parcours best sterk is, maar dat is ook zijn kwaliteit. Ik ben aan de ene kant wel teleurgesteld, maar aan de andere kant, zo is het spel en zo zijn de regels", aldus Houtzager.

Rob Ehrens dus teleurgesteld over de prestaties van de springruiters. "Ja, het is zuur, je wereldtitel op deze wijze kwijt te raken. We zijn hier naar toe gekomen met een goed team en dat hebben we in de laatste wedstrijden van de super league ook laten zien. Gisteren hebben we goed gepresteerd, maar helaas hebben we dat vandaag niet vast kunnen houden. We hebben nou eenmaal gewoon twee foutloze ritten nodig en dat hebben we vandaag niet kunnen neerzetten. Toch ben ik van mening dat de ruiters goed hebben gereden en dat de paarden goed hebben gesprongen, maar drie maal acht strafpunten tellen hard door. Hoe pijnlijk ook het boek Kentucky is, dit boek is uit en met een klap dicht gesmakt, maar nu op weg naar het EK in Madrid en daar dan maar ons kwalificeren voor de Spelen van Londen 2012", aldus Ehrens, die het komende indoor seizoen hoopt het Oranje kwartet te kunnen gaan versterken.

In het individuele klassement gaan op dit moment een 18-tal ruiters aan de leiding, Smolders, Houtzager en Vrieling delen met nog 11 andere ruiters de 56e plaats en Van der Vleuten staat op een gedeelde 70ste plaats. In de strijd om de landenteams gaat Duitsland aan de leiding, gevolgd door Brazilië en de USA. Nederland staat op een vijftiende plaats. Woensdag is de derde wedstrijd en dan kunnen de teammedailles verdeeld worden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.alltechfeigames.com

Tussenstand landenwedstrijd:


1) Duitsland - 17.80

2) Brazilië - 18.49

3) USA - 18.69
15) Nederland - 35.33

Tussenstand individuele klassement:


1) 18 personen staan gedeeld eerste
56) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 8 56) Marc Houtzager (Rouveen) - HBC Tamino - 8
56) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - 8
70) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN - 9

Foto Marc Houtzager met HBC Tamino door: www.melissen.ne t