KRO

KROs Naaste Familie: hoe lang kan Anja de schijn ophouden? (aflevering 2)

Uitzenddatum: 07/10/2010

In aflevering 2 van KRO's Naaste Familie worden wederom een rijke en een arme familie aan elkaar gekoppeld. Wanneer Rob Kamphues afreist naar Spijkenisse wordt hij op het verkeerde been gezet als hij Anja en haar zoon Dylan voor het eerst ontmoet. Anja staat er alleen voor en werkt keihard, haar huisje ziet er goed uit en is mooi op orde. Al snel ontdekt Rob de uiterlijke schijn. Het gezin van zakenvrouw Wietske Kerkstra uit Leeuwarden krijgt eerst een dvd te zien van dit gezin. Geschokt en ontroerd geven ze zonder aarzelen een geldbedrag om het menselijke leed te verzachten en besluiten daarna te kijken naar hulpoplossingen voor de toekomst.

Zo'n 515.000 huishoudens (8%) zitten onder de armoedegrens. Vooral gezinnen met kinderen (50%) hebben het daarbij moeilijk. De groei van de hoeveelheid voedselbanken in Nederland geeft aan dat steeds meer mensen problemen hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is onbekend hoe groot de verborgen armoede in Nederland exact is.

Anja Verkerk is zo'n voorbeeld van verborgen armoede. Hard werken en voor de buitenwereld lijkt het okay, maar dagelijks is het een strijd om haar hoofd boven water te houden. Ze heeft een redelijk goed inkomen omdat ze zoveel overuren en nachtdiensten draait, maar door een schuld van EUR 150.000 en loonbeslag houdt ze eigenlijk geen cent over. Ze zou zich schamen als ze een uitkering zou moeten aanvragen. Haar verzekering heeft ze niet meer betaald en ze is al lang niet naar de tandarts geweest.

Als iemand zo op de rand van de afgrond staat, kan een naaste familie je dan helpen? Hoe doe je dat met iemand die zo in de shit zit? De eerste reactie van de familie Kerkstra is geschokt: "Voor de buitenwereld heeft ze het goed voor elkaar, maar achter de voordeur zit een hoop verdriet en problemen.... Heftig zeg. Heftig."

Het eerste financiële steuntje in de rug wordt door Anja en Dylan dan ook van harte aangegrepen! Anja reageert emotioneel: "Dat er toch nog zulke mensen zijn, die je zo willen helpen."

Dan reist ook familie Kerkstra af naar Spijkenisse om Anja en Dylan te ontmoeten en te kijken naar waar ze verder nog echt hulp kunnen bieden. Ze schrikken van wat ze daar aantreffen en Anja wordt door zakenvrouw Wietske op het matje geroepen.

Wietske vindt zichzelf geen Florence Nightingale, maar toch heeft zij uiteindelijk samen met haar gezin meegewerkt aan een nieuwe weg voor de toekomst voor Anja en Dylan.

Rob Kamphues: " Wat mij raakt in het programma is dat mensen al met weinig geholpen zijn en dat mensen ook ontzettend blij zijn met weinig! Een luisterend oor bieden betekent al veel. Het is ontroerend om te zien dat er mensen bereid zijn dat te doen en hun tijd er in steken om een ander te helpen."

In KRO's Naaste Familie staan twee gezinnen centraal die op financieel gebied uitersten zijn. Waar de ene familie geen enkel financieel probleem heeft, kan het andere gezin de eindjes net (niet) aan elkaar knopen. Rob Kamphues brengt de gezinnen bij elkaar om elkaar te leren kennen, elkaar te inspireren en elkaar uiteindelijk te kunnen helpen. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de kinderen.

De kinderen introduceren Rob Kamphues aan hun ouders en loodsen hem door hun eigen huis. In de tussentijd verdiept hij zich in het leven van arm en rijk. De hulp is voor een klein deel financieel, maar zit vooral ook in andere zaken, zoals begeleiding en advies. Uiteindelijk ontstaat er een bijzondere band tussen twee families, die elkaar onder normale omstandigheden nooit zouden hebben leren kennen.

Aflevering 2 KRO's Naaste Familie, 7 oktober 20:30 uur op Ned. 1