VU medisch centrum

Verpleegkundig Symposium 2010: Verpleegkundigen aan zet

23 september 2010

Wie zal in 2025 mijn collega zijn? ' Dat is misschien niet een vraag die ons elke dag bezighoudt, maar vanwege de ontwikkelingen in de samenleving en in de beroepsgroep is het wel interessant er over na te denken. Het onderwerp staat daarom centraal tijdens het Verpleegkundig Symposium, dat VUmc samen met het Tijdschrift voor verpleegkundigen TvZ op 7 oktober organiseert.

De zorgbehoefte zal de komende jaren toenemen. De vraag is hoe we daar als samenleving mee omgaan en welke rollen verpleegkundigen daarin vervullen. De taakverschuiving die in gang gezet is, het instellen van verpleegkundig specialismen, de terugkeer van de wijkverpleegkundige en bovenal ook de politieke aandacht voor de beroepsgroep, bieden kansen voor de huidige verpleegkundigen, maar zouden in de toekomst ook een heel ander soort collega's kunnen aantrekken.

Hier en nu
Kijken naar de toekomst is pas mogelijk als je weet hoe je er vandaag voorstaat. Met hoeveel collega's zijn we aan het werk? Hoe is onze positie op de arbeidsmarkt? Welke invloed hebben de bezuinigingen in de zorg? Hoe staat het met huidige en te verwachten personeelstekorten? De antwoorden op deze vragen leveren een beeld op van de beroepsgroep en haar plaats in de zorg anno 2010.

Straks
Hoe de uitdagingen voor de toekomst worden aangepakt kan voor een groot deel door de beroepsgroep zelf worden bepaald. Een voorbeeld is het project Excellente zorg, dat opgezet is naar voorbeeld van de magneetziekenhuizen in de Verenigde Staten. Een voorbeeld dat uit het buitenland komt is de bijzondere manier waarop de expertise van oudere verpleegkundigen benut wordt.

Workshops
In de workshops worden praktische aspecten van symposiumthema uitgewerkt: omgaan met diversiteit in het team, de beroepswaarden overeind houden in de organisatie, taakherschikking en beïnvloeden van maatschappelijke beeldvorming over het beroep.

Belangstellenden kunnen zich online inschrijven voor het symposium, via www.VUmc.nl/paog/verpleegkundigsymposium . Deelname is gratis voor medewerkers van VUmc en van GGZ inGeest en voor VUmc verpleegkundigen in opleiding.
bron: Tracer