Rijksvoorlichtingsdienst

Hulpverleners Haïti ontvangen herinneringsmedaille

Zestig hulpverleners van het Urban Search and Rescue (USAR) en 37 militairen ontvangen op donderdag 7 oktober op de Van Ghentkazerne te Rotterdam de Herinneringsmedaille Humanitaire Hulpverlening bij Rampen. De medaille wordt de hulpverleners uit naam van Hare Majesteit de Koningin toegekend voor hun inzet op Haïti na de zware aardbeving van 12 januari 2010.

Het Caraïbisch eiland Haïti werd op dinsdag 12 januari 2010 getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 25 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince, nabij de plaats Léogâne. Het enorme natuurgeweld kostte ruim 200.000 mensen het leven, 300.000 mensen raakten gewond en ruim een miljoen Haïtianen werd dakloos. Een groot deel van de infrastructuur werd verwoest.

USAR

Nederland stuurde namens Ontwikkelingssamenwerking op 14 januari een Urban Search and Rescue Team (USAR) van zestig personen en acht honden naar het rampgebied. Dit team zocht ruim een week onder het puin naar overlevenden. Ook twee medewerkers van Defensie maakten deel uit van het team.

Noodhulpdetachement

Defensie stuurde op 15 januari het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan naar Haïti, met aan boord een joint team van vlootpersoneel en mariniers van de Koninklijke Marine, militairen van de Arubaanse militie en de Koninklijke Marechaussee. Dit noodhulpdetachement was twaalf dagen onafgebroken aan de slag om hulp te verlenen onder uitdagende omstandigheden. Van het uitdelen van hulpgoederen, het toegankelijk maken van de haven van Port-au-Prince, het begeleiden van konvooien tot het bevoorraden van ziekenhuizen en weeshuizen.

De militairen die nog in het Caraïbisch Gebied zijn geplaatst, ontvangen hun herinneringsmedaille volgende week uit handen van demissionair defensieminister Eimert van Middelkoop.

Noot voor redacties (