Gemeente Eindhoven

Europese bijeenkomst over duurzaam vervoer in Eindhoven Op 7 en 8 oktober komen 35 medewerkers van negen steden uit zes Noord-Europese landen naar Eindhoven. Zij komen voor een bijeenkomst van het Europese samenwerkingsproject BAPTS (boosting advanced public transport systems). Dit project werkt aan duurzaam vervoer binnen Europese steden. De gemeente Eindhoven doet samen met het SRE mee aan dit project en ontvangt hiervoor 0,8 miljoen euro Europese subsidie.

In Eindhoven zijn verschillende initiatieven gestart met hulp van BAPTS: de pilot `Stadspasparkeren' op Winkelcentrum Woensel springt het meest in het oog. Ook wordt het werk aan HOV2 (tweede Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijn) door BAPTS gesteund, is er een designconcept gemaakt door designstudenten van de TU voor een P&R locatie en wordt er gewerkt aan het toegankelijker maken van het OV voor ouderen en minder validen.

Programma

Naast een introductie van de stad en regio Eindhoven en haar openbaar vervoer op Eindhoven Airport, staan onder meer een excursie met de Phileas naar het 18 septemberplein (fietsenstalling) en een fietstocht naar winkelcentrum WoensXL (pilot parkeren met stadspas) op het programma. Op 8 oktober wisselen de deelnemers kennis en innovaties uit op OV-gebied.

Achtergrond

In Noordwest Europa bestaan er grote verschillen tussen steden in hun aanpak van verbetering van het openbaar vervoer. Daarom is het van groot belang van elkaar te leren en samen te werken. Het Europese subsidieprogramma `Interreg IVB NWE' , waaronder het BAPTS-project valt, maakt dit voor Eindhoven mogelijk. In het project participeren Stadt Bielefeld en de Frankfurt/Rhein-Main-Verkehrsverbund (Duitsland), de steden Darlington en Southend-on-Sea (Groot-Brittannië), Eindhoven (Nederland) en Luik (België), de Metropoolregio's Lille en Nantes (Frankrijk) en de National Transport Association Ireland (NTA).