Gemeente Vlaardingen


Zuidelijke boomsprinkhaan bij Vroege vogels (VARA)

05-10-2010 |
Hij voelt zich helemaal thuis, dit groene stampertje met zuidelijk temperament, hier in de groenste stad van Nederland, die onlangs ook groen goud binnenhaalde in de Europese Entente Florale. De Zuidelijke boomsprinkhaan doet het goed in Vlaardingen. Zo goed dat een cameraploeg van het tv-programma Vroege Vogels (VARA) hem op donderdag 7 oktober eens volop in de schijnwerpers komt zetten. Wanneer het item op tv uitgezonden zal worden is nog niet bekend. sprinkhaan

Het ecologisch groen van Vlaardingen wordt beheerd door medewerkers met meer dan een beetje groene vingers. Zij zijn volop thuis in wat Nederland te bieden heeft aan flora en fauna. Een buitenbeentje als de Zuidelijke boomsprinkhaan blijft hier dan ook niet lang onopgemerkt. In 1993 werd hij in de Vlaardingse Hoofdstedenbuurt (aan de Bonnweg) voor de eerste maal in Nederland gevonden.

De zuidelijke boomsprinkhaan komt uit de familie van sabelsprinkhanen. Het diertje kan tot 16 mm lang worden en is lichtgroen met een gelige streep van de kop tot aan het eind van het achterlijf. Hij heeft de voorkeur voor een hoge woonplaats en komt dan ook voor op flatgebouwen. Anders dan zijn inheemse neefjes, heeft dit diertje vleugels van niets. Het zijn eigenlijk slechts stompjes. De vrouwtjes hebben daarentegen wel een indrukwekkende iets gekromde legbuis alsof ze een sabel met zich meeslepen.

De zuidelijke boomsprinkhaan zijn waarschijnlijk naar Nederland komen liften. Men kan ze op auto's aantreffen en als ze op een beschut plekje zitten zoals achter de ruitenwisser dan blijven ze als ware supermannen gewoon zitten bij een snelheid van 120 km per uur! Op een paar plekken in Nederland hebben zij een mooi stekkie gevonden en vormen zij een geïsoleerde populatie, waaronder in onze groene stad. De dieren zijn actief in de nazomer en de heren in het gezelschap laten vanaf een uur of 19.00 uur tot een uur of 03.00 uur hun lokroep aan de vrouwtjes horen door met hun achterpoot op de ondergrond te trommelen. De Zuidelijke boomsprinkhaan leeft onder andere van bladluizen, dus: tuinliefhebbers niet gevreesd voor deze kleine groene vriend uit het zuiden.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000