Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
6 oktober 2010

Internationale conferentie over Gülenbeweging

Op 7 oktober 2010 organiseert de Dialoog Academie, in samenwerking met het VISOR Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam , een internationale conferentie over de transnationale Gülenbeweging. Deze beweging, ook wel Vrijwilligersbeweging genoemd, heeft haar wortels in de leer van Fethullah Gülen en is sinds haar ontstaan in Turkije actief geworden in meer dan 110 landen.

De conferentie, getiteld 'Mapping the Gülen Movement', stelt met een multidimensionale benadering de beweging zelf centraal. Niet alleen de boodschap en praktijk worden bediscussieerd, maar ook de organisatie en haar resultaten worden geanalyseerd. Internationale experts zullen de beweging belichten vanuit een zevental invalshoeken: theologisch, intellectueel, financieel, structureel, politiek, gender en sociaal-cultureel. Door te focussen op verschillende dimensies schetst deze conferentie een totaalbeeld van de Gülenbeweging en verschaft zo bruikbare inzichten in een van de meest breed besproken hedendaagse sociale bewegingen.

Fethullah Gülen en de transnationale beweging die rondom zijn ideeën is ontstaan, kregen in de afgelopen jaren academische aandacht. De Leeds Metropolitan Universiteit in Engeland verleende hem een 'eredoctoraat voor het onderwijs' voor zijn bijdrage aan het onderwijs, bij het tot stand brengen van vrede en voor de interculturele dialoog. In 2008 is Gülen via een internetpoll georganiseerd door de bladen Prospect en Foreign Policy verkozen tot 's werelds bekendste intellectuele persoon van het jaar. In 2007 en 2009 hebben de Australische Katholieke Universiteit en de Syarif Hidayetullah Islam Universiteit in Indonesië achtereenvolgens een Fethullah Gülen leerstoel ingesteld. Bovendien zijn er in verschillende landen tal van academische conferenties georganiseerd over de beweging van Fethullah Gülen en zijn bijdragen aan de wereldvrede.