Universiteit Leiden

Symposium over Indonesië in teken van samenwerking

De Indonesische president komt niet, het symposium âThe future of Indonesia: towards a research agendaâ gaat wel door. Het is een bijzonder symposium dat in het teken staat van onderzoekssamenwerking met Indonesische wetenschappers.

Discussies

De organisatie van het symposium is in handen van David Henley, sinds 1 augustus 2010
Leids hoogleraar Contemporary Indonesia Studies. Henley betreurt het dat president Bambang Yudhoyono niet komt â âDat had het symposium meer luister gegevenâ â maar zijn afwezigheid staat het welslagen ervan geenszins in de weg.

Anders dan anders bestaat het symposium niet uit lezingen met een forumdiscussie aan het eind, maar uit zes discussies over actuele themaâs. Die worden kort, in vijf minuten, inhoudelijk ingeleid met de nadruk op trends en vragen.

Indonesische gasten

Vijf van de zes inleidingen worden gehouden door uit Indonesië afkomstige gasten, vier wetenschappers en een adviseur op het gebied van mensenrechten. Na elke inleiding volgt een discussie van een half uur waaraan ook wetenschappers van de Universiteit Leiden en enkele andere universiteiten deelnemen.

Nederlands-Indonesische samenwerking

Henley wil met deze opzet aansturen op onderzoekssamenwerking tussen Nederlandse en Indonesische wetenschappers. Die samenwerking moet zich richten op onderwerpen met directe relevantie voor de toekomst van Indonesië, nu of straks. De themaâs zijn daarop geselecteerd. Het zijn: Economic growth and equity, Environment and energy, Politics and ideology, Human rights and the rule of law, Religion and society en Language and culture.

Geen garanties

âHet is niet gegarandeerd dat er al concrete projecten worden geformuleerd op 7 oktoberâ, zegt Henley, âwel is dit een goede manier om gezamenlijke themaâs en grondslagen voor onderzoek te verkennen en om ons imago en profiel bij invloedrijke Indonesische instellingen als de Universitas Indonesia te versterken.â

The future of Indonesia: towards a research agenda (Engelstalig) Donderdag 7 oktober, 09.15-15.00 uur
KITLV (zaal 1.38), Reuvensplaats 2

(6 oktober 2010/Corine Hendriks)