Loesje op zoek naar levenswijsheid bij de KBO

06/10/2010 16:31

Unie KBO

Loesje reist het land door op zoek naar wijsheid bij 65+ers. Na meerdere andere organisaties, zijn op 7 oktober aanstaande ouderen van 's lands grootste seniorenorganisatie KBO aan de beurt. Met maar liefst 327.000 leden is zij een bron van wijsheid. De senioren van de KBO halen een middag lang schrijvend herinneringen en ervaringen op. De resultaten van de 'wijsheidtournee' zijn te zien in een reizende expositie, die op 7 januari 2011 geopend wordt op het landelijk kantoor van de KBO in 's-Hertogenbosch. Daarna volgen Den Haag, Rotterdam, Groningen, Almelo en enkele andere steden.

Beste lezer,

Ik heb een droombeeld: iedereen zou een aantal jaren na zijn of haar pensioen een tijd naar de verzamelschool gaan. Op de verzamelschool bespreken en beschrijven mensen hun bevindingen over alle terreinen van hun leven, wat ze deden en dachten en hadden moeten doen en wat eigenlijk beter niet. En hoe ze nu denken.

Er zijn themagroepen, klassengesprekken, schrijfzalen, alles wordt bewaard in een bibliotheek en via internet verspreid. Een ieder die dat wil kan ook langskomen voor advies. Als het een ingewikkelde kwestie betreft worden er zoveel klassengesprekken als nodig gehouden om met een gedegen visie naar buiten te kunnen komen. Een praktische vraag kan door de betreffende deskundigen behandeld worden.

De thema's die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: hoe doe je dat kinderen opvoeden, wat is er zo belangrijk aan werken en waar heeft het toe geleid, hoe krijg je een maatschappij die voor iedereen plezierig is, hebben we goede dingen met ons geld gedaan, heeft God van zich laten horen, hoe blijf en word je goede vrienden, wat voor levensadviezen zou je willen doorgeven aan jongere generaties?

Liever nog: welke adviezen zou je doorgeven aan de maatschappij als geheel? De wereld verandert natuurlijk, maar essentiële zaken blijven hetzelfde en over al die nieuwe dingen kan ook een ouder hoofd verfrissende inzichten hebben. Nieuwe dingen kan men dan meteen bijleren op de verzamelschool.

Zo zou de collectieve levenswijsheid echt kunnen stijgen. Zo kan elke generatie zich gesteund weten door de voorgaande. Als je jong bent, heb je leerplicht, als je oud bent heb je doorgeefplicht. Dat kan best.

Groet,

Loesje

Loesje is een vereniging en is de naam van een fictief meisje dat posters met kritische en/of humoristische teksten ondertekent en ophangt. De mening van Loesje wordt over het algemeen gekenmerkt door een positieve en humanistische benadering. Ook brengt Loesje elk jaar een eigen schoolagenda uit en worden er jaaroverzichten, verjaardags- en scheurkalenders, postkaarten, diverse internationale en nationale bundels, en maandelijkse posterbundels gemaakt. Voor meer informatie: www.loesje.nl.

De KBO is de grootste seniorenorganisatie van Nederland met 327.000 leden en heeft een netwerk van meer dan 60.000 vrijwilligers die zich samen inzetten op lokaal, provinciaal en nationaal niveau. De KBO biedt hulp en geeft advies op diverse terreinen, zoals bij het invullen van belastingformulieren en in probleemsituaties. Ook worden vele activiteiten georganiseerd op het gebied van ontspanning, reizen, opleidingen, enzovoort. Het behartigen van de belangen van senioren, vitaal of kwetsbaar, bij overheid, instellingen en bedrijfsleven is een belangrijke taak. Vandaar dat de KBO blij is met een samenwerking met Loesje. Zij voelt zich uitgedaagd om samen wijsheden te generen die bijdrage tot een positieve beeldvorming van ouderen vol levenservaring in Nederland. Die handschoen nemen we graag op. De KBO zet zich namelijk in voor een blijvende actieve rol van senioren in de samenleving. Voor meer informatie: www.uniekbo.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.uniekbo.nl