Abvakabo FNV: jeugdzorgplannen nieuw kabinet verschuiven probleem

07/10/2010 09:56

ABVAKABO FNV

Stel het kind centraal en laat de professionals meepraten over de herziening van de jeugdzorg. Dat is de boodschap van Abvakabo FNV. De vakbond reageert hiermee op het concept regeerakkoord dat eind vorige week werd gepresenteerd. Een nieuw kabinet, een nieuwe structuur in de jeugdzorg, het centrum voor Jeugd en Gezin als nieuw loket: het probleem wordt verschoven en er ontstaat nieuwe bureaucratie.

Dat de jeugdzorg anders moet, daar is Abvakabo FNV het mee eens. Maar de decentralisatie naar de gemeenten en de nieuwe centra Jeugd en Gezin zullen met dezelfde problemen te maken krijgen als de huidige structuur. Zolang de structuur niet om het kind heen wordt gevormd en de ervaring en expertise van jeugdzorgmedewerkers niet wordt meegenomen in de plannen, worden de problemen alleen verschoven, niet opgelost.

Naast de 30 miljoen die structureel op het budget worden gekort, wordt er 8 miljoen ingeboekt als efficiencykorting in 2015. Totaal niet reëel als je kijkt naar de wachtlijsten die alweer aan het groeien zijn, aldus de bond. Ook zullen gebruikers van de jeugdzorg geconfronteerd worden met eigen bijdragen die gemeenten gaan heffen. Vanaf 2015 is hiervoor structureel maar liefst 70 miljoen ingeboekt.

"In plaats van de jeugdzorg laagdrempelig te houden wordt een nieuwe barricade opgeworpen met de eigen bijdrage," zegt Hans Wijers, bestuurder Abvakabo FNV. "Het nieuwe kabinet maakt een denkfout door te beredeneren vanuit bezuinigingen en de problemen op te willen lossen met een nieuwe structuur. De structuur is niet het doel, maar het middel. De professionals moeten echt nadrukkelijker betrokken worden bij de mogelijkheden om vanuit het kind te redeneren en kijken welke werkprocessen daarbij horen. Een structuur volgt dan vanzelf."

Abvakabo FNV zal nauwlettend in de gaten houden of de voorgenomen bezuinigingen niet zullen worden afgewenteld op de werknemers in de sector. Het gevaar bestaat dat de werkdruk en werklast nog hoger zullen oplopen dan ze nu al zijn.

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.








FNV