Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Ondernemerweek Zuid 2010:

ondernemers samen sterker dan alleen

Alleen ga je snel, maar samen kom je verder, aldus Norbert Swaneveld, portefeuillehouder Economie, Veiligheid, Sport en Recreatie en Communicatie en Burgerparticipatie van de deelgemeente IJsselmonde.

Dinsdagavond 5 oktober vond in het perscentrum van de Kuip de tweede activiteit uit de Ondernemerweek Zuid 2010 plaats: Samen Sterk, een bijeenkomst voor en door ondernemersverenigingen. Onder de ruim vijftig aanwezigen ondermeer bestuurders van verenigingen, ondernemers en ambtenaren. Onder leiding van Paul van Oord van de Kamer van Koophandel Rotterdam werd het publiek aangespoord te reageren op een aantal prikkelende stellingen die soms voor de nodige hilariteit zorgde. De interactieve bijeenkomst kenmerkte zich door een informele sfeer en een publiek dat aandachtig en bevlogen reageerde. Een ding bleek aan het eind van de avond wel duidelijk. Dit werd mooi verwoord door Norbert Swaneveld, portefeuillehouder Economie van de deelgemeente IJsselmonde: Alleen ga je snel, maar samen kom je verder.

Opening
Norbert Swaneveld verzorgde ook het openingswoord van Samen Sterk en sprak uit naam van de deelgemeenten IJsselmonde, Feijenoord en Charlois. Zo ging hij onder andere nader in op het belang van een goed georganiseerde vereniging als sterke gesprekspartner naar de overheid toe. Ook benadrukte hij het doel van de avond: netwerken, versterken van banden en leren van elkaar. Vooral met dat laatste doen verenigingen hun voordeel. Want waarom het wiel opnieuw uitvinden als een andere ondernemersverenigingen al eerder een oplossing heeft gevonden voor een soortgelijk probleem? Kennis delen is juist essentieel om als vereniging sterker en professioneler te worden. Een goed georganiseerde vereneniging is de spil van een winkelgebied of bedrijventerrein en kan bijdragen tot de economische bloei van zon gebied.

Interactie sessie
Paul van Oord poneerde vervolgens een aantal stellingen waar het publiek slechts een antwoord op mocht geven: ja of nee. Dat zorgde soms voor onverwachte uitkomsten. Zo was slechts een persoon het eens met de stelling Om beter te ondernemen heb ik geen ondernemersvereniging nodig. Deze zelfstandig ondernemer, een ZZPer, had zo zijn eigen netwerk van klanten en toeleveranciers en dat bleek voor hem voldoende. Maar na een grondige ondervraging stond hij uiteindelijk wel open voor de mogelijkheden om de netwerken met andere ondernemers en ervaringen uit te wisselen.

Bij de stelling Ondernemers zijn niet voor niets voor zichzelf begonnen, ze kunnen niet samenwerken waren de meningen meer verdeeld. Het gevoel van vrijheid en voor zichzelf werken, staat soms haaks op het moeten samenwerken in een vereniging. Anderen waren juist van mening dat samenwerking bijdraagt tot succesvol ondernemen en een goed georganiseerde vereniging. Draagvlak verkrijgen bij ondernemers voor deelname aan een vereniging bleek echter een veel voorkomend probleem. Tegelijkertijd werd een oplossing geboden: persoonlijke aandacht voor de individuele ondernemer door de vereniging.

De stelling Zonder financiele steun van de overheid blijft er geen ondernemers- of winkeliersvereniging overeind zorgde ook voor verdeeldheid. Zo vond men dat je als ondernemer juist wel in staat moet zijn jezelf financieel te kunnen bedruipen en daarvoor de overheid niet per se nodig hebt. Facilitering en advies vanuit de overheid naar ondernemers toe vond men wel belangrijk. Er waren echter ook aanwezigen die vonden de overheid te weinig doet voor ondernemers. Bron van dit probleem bleek vaak te liggen in het feit dat het om individuele problemen gaat en men zich niet altijd gehoord voelde. Gezamenlijk het probleem aankaarten bij een deelgemeente is hierbij een oplossing.

Met de stelling De overheid begrijpt weinig van ondernemers was slechts 25% het eens. Uiteindelijk moet begrip van beide kanten komen, al is een cultuuromslag bij ambtenaren ook iets waar rekening mee gehouden zou moeten worden.

Afsluiting
Norbert Swaneveld sloot de avond af en benoemde de highlights van de avond: het nut van samenwerken en netwerken, heldere communicatie, participatie, elk aar op de hoogte houden en voortijdig ondernemers maar ook burgers informeren over op hande zijnde veranderingen in een bepaald gebied. Het voornemen is meer van dit soort bijeenkomsten te organiseren in bijzijn van vertegenwoordigers van de deelgemeenten zodat men uit eerste hand hoort wat er speelt en waar mogelijk snel op kan worden ingespeeld. Na het slotwoord van Swaneveld volgde er nog een netwerkborrel.

zie ook: Persbericht opening 4 oktober Werk en Economie