Provincie Flevoland
Convenant `Bouwvolume voor opleidingen'

Publicatiedatum: 7 oktober 2010

Flevoland is de snelst groeiende provincie van Nederland en staat nog voor een enorme bouwopgave de komende decennia. Het is van groot belang dat voor nu en in de toekomst voldoende goed opgeleid personeel in de bouwsector voor handen is. De komende vijf jaar dreigt er een tekort van 650 leerwerkplaatsen en stages ten gevolge van de economische recessie in Flevoland te ontstaan. Om dit te voorkomen hebben alle bij de bouwsector betrokken partijen het convenant `Bouwvolume voor opleidingen' op woensdag 6 oktober 2010 ondertekend. Het is uniek in Nederland dat partijen zich op regionaal niveau inspannen om klaar te zijn voor de toekomst van de bouw.

Flevoland kent goede opleidingsmogelijkheden voor leerlingen in de bouw op diverse opleidingsniveaus. Beroepspraktijkvorming vormt daarin een wezenlijk onderdeel. Om ervoor te zorgen dat er voldoende plaatsen zijn voor deze leerlingen is er in 2003 een bouwconvenant opgesteld, waarin diverse partijen in Flevoland zich committeerden aan dit doel. De bouwsector bevindt zich momenteel in zwaar weer waardoor er tijdelijk minder wordt gebouwd. Het opleiden van toekomstige werknemers komt in het gedrang. Reden te meer om het convenant uit 2003 te actualiseren en andere partijen erbij te betrekken. Met het aansluiten van de Flevolandse woningbouwcorporaties en het waterschap Zuiderzeeland kan Flevoland naar verwachting voor voldoende leerwerk- en stageplaatsen zorgen.

Stageplekken

Het convenant bevat naast het creëren van 450 leerwerkplaatsen ook afspraken voor stages voor Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) 4 leerlingen. Hierbij gaat het om het aanbieden van 200 stageplekken voor middenkaderfuncties zoals bijvoorbeeld technisch tekenaar, calculator of werkvoorbereider. Daarnaast biedt het convenant ruimte voor aanpalende sectoren om aan te sluiten zoals de installatie-, infra- en schildersbranche.

Uniek in Nederland

Gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner ziet dit convenant als een belangrijke volgende stap: `Wij zijn er in geslaagd om met alle 26 bouwpartijen een convenant te sluiten om leerlingen in de bouw een kans te geven om zich tot vakbekwame werknemers op te leiden. De bouwsector bevindt zich in zwaar weer, maar in Flevoland durft men verder te kijken en verantwoordelijkheid te nemen. Dat is op deze regionale schaal uniek in Nederland.'