Gemeente Loppersum

Raadsleden informeren zich over het Centrum van Jeugd en Gezin (CJG)

Loppersum, 7 oktober 2010

Â

Op 5 oktober hebben de raadsleden uit de DAL-gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum) zich laten informeren over het te vormen Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de drie gemeenten. De planning is om in 2011 het CJG te realiseren.

Â

Het is de bedoeling dat het CJG een laagdrempelige en herkenbare plek is in elke gemeente waar ouders en jongeren (tot 23 jaar) terecht kunnen met hun (hulp)vragen over opgroeien en opvoeden. Het centrum zal functioneren als knooppunt binnen het voorzieningenaanbod voor jeugd en gezin. Medewerkers van het CJG zullen een professionele en transparante manier van werken hanteren gericht op preventie, waarbij zij de eigen mogelijkheden van het gezin en/of de jeugd ondersteunen. Daar waar de hulpvraag de eigen mogelijkheden van het gezin te boven gaat of direct hulp aan kind en gezin gewenst is, zal het CJG direct actie ondernemen.

Â

Uitkomsten behoeftenonderzoek

Om duidelijk te krijgen waar ouders en jongeren behoefte aan hebben is voor de zomervakantie een behoeftenonderzoek gedaan in de drie gemeenten. Aan dit onderzoek hebben 664 ouders en 227 jongeren meegedaan. De uitkomsten van dit onderzoek zijn op 5 oktober aan de Raden gepresenteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat ouders een andere informatiebehoefte hebben dan jongeren. De jongeren hebben vooral vragen over meer zakelijke aspecten, terwijl ouders algemene opvoedvragen hebben en vragen over bijvoorbeeld de kinderopvang of hulpverlening. Zowel de ouders als de jongeren geven aan dat de medewerkers van het CJG veel ervaring moeten hebben op het terrein waarover men informatie wenst. Ook vinden beide groepen het belangrijk dat er de mogelijkheid is tot het voeren van een persoonlijk gesprek. Ouders willen graag in het CJG ondersteuning door de GGD/het consultatiebureau en Bureau Jeugdzorg. Jongeren noemen het vaakst het jongerenwerk van de SW&D en Bureau Jeugdzorg.

Â

Kwartiermaker

Verder hebben de raadsleden op deze avond kennisgemaakt met de kwartiermaker CJG, de heer H. van Ederen. Deze legt de komende maanden samen met betrokken organisaties en beleidsmedewerkers van de DAL-gemeenten taken en functies binnen het CJG vast. Deze zijn afgestemd op de behoeften van ouders en jongeren.

Â

Zorg voor Jeugd

Naast de informatie over het CJG heeft de zorgcoördinator van Zorg voor Jeugd Groningen de raadsleden op de hoogte gebracht over de zorgmeldingen in de DAL-gemeenten.