Gemeente Dantumadeel


Onderzoek naar mogelijke opvanglocatie voor asielzoekers in Feanwâlden

Vanwege de bevolkingskrimp in Dantumadiel is het gemeentebestuur samen met onder meer de verenigingen voor dorpsbelangen bezig met een zogenaamde `Routekaart naar vitale dorpen'. In deze routekaart worden de maatregelen genoemd die het komende decennium worden uitgevoerd om de dorpen leefbaar en vitaal te houden. Voor het dorp Feanwâlden komt daar een extra dimensie bij. Het Centrale Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het gemeentebestuur benaderd met het verzoek om de mogelijkheid te onderzoeken om in Feanwâlden 400 asielzoekers te huisvesten. Daarbij gaat het niet meer zoals vroeger om de plaatsing van semi-permanente containerwoningen, maar om de ontwikkeling van duurzame woningen.

De gemeenteraad en vereniging voor dorpsbelangen Veenwouden/Veenwoudsterwal e.o. zijn deze week over de vraag van het COA geïnformeerd. "Het college van BenW wil samen met het COA onderzoeken of de huisvesting van asielzoekers in het nieuwe bestemmingsplan Feanwâlden-Oast een haalbare kaart is. Dat doen we omdat we daarmee inhoud kunnen geven aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en omdat het bovendien nieuwe kansen voor het dorp biedt. Het onderzoek vormt een belangrijk onderdeel in onze aanpak om de vitaliteit van Feanwâlden te bevorderen, nu en in de toekomst ", aldus burgemeester Arie Aalberts.

In de maanden september 2010 tot en met februari 2011 werkt de gemeente Dantumadiel aan de `Routekaart voor vitale dorpen'. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de verenigingen voor dorpsbelangen, organisaties en instellingen die actief zijn op het terrein van `wonen, zorg en welzijn'. In de routekaart worden de maatregelen genoemd die het komende decennium worden uitgevoerd om de dorpen leefbaar en vitaal te houden, terwijl de bevolking in omvang afneemt en de vergrijzing doorzet.