Gemeente Eindhoven

Twee jaar subsidie voor cultureel erfgoed

Voor 2011 en 2012 stelt de gemeente EUR 850.000,- subsidie beschikbaar voor het dynamisch en interactief zichtbaar maken van cultureel erfgoed. Als voorwaarde is opgenomen dat activiteiten zoveel mogelijk plaatsvinden in de Steentjeskerk, omdat deze locatie na de restauratie (start 1 november) daarvoor prima geschikt is. Daarnaast moet gekeken worden of er mogelijkheden zijn voor regionale samenwerking. Erfgoedcollecties moeten zo goedkoop en efficiënt mogelijk worden opgeslagen en beheerd.

Organisatie erfgoed

De adviescommissie Cultuur Totaal heeft in haar advies eind 2009 aangegeven dat het erfgoed in Eindhoven anders georganiseerd moet worden. Op basis van dit advies zijn gesprekken gevoerd en is de notitie "Lijnen, sporen en patronen van Eindhoven. Naar een dynamische en interactieve organisatie van Eindhovens erfgoed" geschreven. Deze notitie is opgesteld door M. Duijghuisen (directeur Regionaal Historisch Centrum) in overleg met betrokken partijen. College van B&W zien in deze notitie een goede inhoudelijke basis voor activiteiten op het gebied van erfgoed. Doel is beter en in samenhang zichtbaar maken van de cultuurhistorie van Eindhoven met behoud van (delen van) bestaande kennis en collecties.

Samenwerking Kempenland en HOME

Kempenland en HOME werken concreet aan een plan waarin ze aangeven hoe ze bovenstaande uitgangspunten willen realiseren. Vandaag tekenen ze een intentieverklaring bij de opening van de nieuwe publieksvoorziening in HOME. Voor dekking van de kosten stelt de gemeente EUR 850.000,- beschikbaar. Daarvan is een bedrag van EUR 700.000,- structureel, EUR 150.000,- is alleen in 2011 en 2012 beschikbaar en is gelabeld voor uitvoering van het programma Volkscultuur. Onder dit programma valt aandacht voor dagelijkse gebruiken, rituelen en verhalen van mensen, vroeger en nu. De totale subsidiesom betekent een bezuiniging op de huidige budgetten van Kempenland en HOME. De gemeente wil de instellingen faciliteren en onderzoekt de mogelijkheid om de Steentjeskerk om niet beschikbaar te stellen.