Gemeente Hellevoetsluis


Samen staan voor de Jongeren Foyer

De Maasdelta Groep, FlexusJeugdplein en de gemeente Hellevoetsluis hebben woensdag de samenwerking voor de komst van de Jongeren Foyer met een handtekening bekrachtigd. De Jongeren Foyer bestaat uit zestien woningen voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die behoefte hebben aan vaste plek om een eigen bestaan op te bouwen. Jongeren die voor de woningen in aanmerking komen, kunnen de woning tussen de 1,5 tot 3 jaar huren van Maasdelta. De woningen staan aan de Zalm, Bliek en Spiering.

"Het zijn woningen voor jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben om structuur in hun leven te krijgen en wij gaan ze daar bij helpen", stelt verantwoordelijk wethouder Jorriena de Jongh. "Let wel, het zijn geen jongeren met zware problemen als drugsverslaving. De jongeren worden gescreend, zowel door de GOSA-regisseur van de gemeente als door de mensen van FlexusJeugdplein. We stellen eisen aan de jongeren, ze hebben een eigen verantwoordelijkheid."

De woningen worden beschikbaar gesteld in een complex van de Maasdelta Groep. Bestuurder René de Groot geeft aan dat de Jongeren Foyer past in de traditie van maatschappelijk vastgoed van Maasdelta. "Wij hebben woningen voor ouderen, gehandicapten en nu ook voor jongeren. Op de Jongeren Foyer zijn we gekomen door gesprekken op scholen. Jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats, het is één van de problemen waar ze mee kampen. Door die gesprekken begon voor ons de Jongeren Foyer te leven."

Bestuurder Jacques Bovens van FlexusJeugdplein geeft aan blij te zijn met de samenwerkende partijen. FlexusJeugdplein biedt de jongeren begeleiding in het leren zelfstandig wonen. Dit kan bijvoorbeeld door te helpen de financiën op orde te hebben of te houden. "Het is goed dat het gericht is op deze jongeren die een zetje nodig hebben. We moeten ze niet pamperen, maar zelfredzaam maken. De jongeren moeten ook deel uit maken van de buurt, zodat ze bijdragen aan een prettige leefomgeving."

Een Jongeren Foyer in Hellevoetsluis!

Ook Hellevoetsluis kent jongeren die bij gebrek aan een rustige woonomgeving geen vaste verblijfplaats hebben, zwerven van logeeradres naar logeeradres of waarvoor in het gezin geen mogelijkheid is om school te volgen of werk vast te houden. Wij vinden dat ook deze jongeren een goede kans verdienen om zich optimaal te ontwikkelen en te ontplooien.
Al vanaf 2008 zijn er dan ook plannen om voor deze jongeren in Hellevoetsluis een oplossing te zoeken. Deze plannen zijn nu uitgewerkt en dat leidt tot de komst van een Jongeren Foyer in Hellevoetsluis. De Jongeren Foyer is een initiatief van woningcorporatie Maasdelta Groep, de gemeente Hellevoetsluis en FlexusJeugdplein, die ruime ervaring heeft in het begeleiden van deze jongeren onder andere in het project "Kamers met kansen" in Rotterdam.
De verwachting is dat eind 2010 of begin 2011 de eerste jongeren de Foyer in zullen stromen.

Voor wie?
In de Jongeren Foyer krijgen twintig jongeren tussen de 18 en 23 jaar een kans om te leren zelfstandig te wonen. Jongeren die in aanmerking komen, zijn jongeren die behoefte hebben aan een eigen vaste plek. De jongeren worden bijgestaan door begeleiders van FlexusJeugdplein. Zij leren de jongeren zelfstandig een huishouden te runnen en begeleiden hen zodanig dat zij een goede kans hebben hun opleiding succesvol af te ronden of in een vaste werkrelatie te blijven. Hierbij ligt de nadruk op verbetering van hun positie in de maatschappij. De Jongeren Foyer wil ook de wijk (bewoners) betrekken.
Het doel is dat de jongere in anderhalf tot drie jaar doorstroomt naar een eigen woning. Minimaal twee van de twintig beschikbare plekken zijn bestemd voor jonge moeders.
Jongeren met ernstige psychische- of verslavingsproblemen en/of met een vraag om 24 uurs zorg komen niet in aanmerking voor deze woonfoyer maar worden verwezen naar voorzieningen van de Jeugdzorg of de AWBZ.

De locatie
De woningen aan het complex Zalm, Bliek en Spiering worden al als jongerenhuisvesting verhuurd. In totaal zullen 16 woningen onderdeel gaan uitmaken van de Jongeren Foyer. Het project zal gefaseerd starten mede doordat de woningen verspreid door het complex zullen worden toegewezen met een variatie aan een, twee en driekamerwoningen. Op deze manier wordt voorkomen dat er een concentratie plaatsvindt in het complex.

Bij instroom in het project komen twee jongeren in een driekamerwoning: zij hebben een eigen woon/slaapvertrek en delen het gebruik van keuken en douche. In de loop van het project, bij het bereiken van voldoende zelfstandigheid, komt de jongere in aanmerking voor een zelfstandige woning in het complex. Als de jongere het traject met succes afrondt komt hij in aanmerking voor een eigen zelfstandige woning in Hellevoetsluis. Aan de twee jonge moeders met hun kind(eren) wordt bij aanvang direct een zelfstandige woning toegewezen waarin zij gedurende het traject kunnen wonen. Na afloop van het traject komen ook zij in aanmerking voor een eigen woning buiten de projectwoningen.

Huisregels
De jongere moet enige zelfstandigheid te hebben. De jongeren moeten zich aan duidelijke huisregels houden, zodat het voor iedereen prettig wonen is en blijft in het complex Zalm, Bliek en Spiering. Doordeweeks is er overdag en in de vroege avond begeleiding aanwezig.

10/07/2010