Gemeente Urk

Provinciale start Aanpak kindermishandeling op Urk

In 2011 treedt de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in werking. De wet stelt gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Doelstelling in Flevoland is dat alle instellingen die in de regio met kinderen werken ook hun aanpak van kindermishandeling op elkaar afstemmen. Die afstemming moet leiden tot een sluitende aanpak van kindermishandeling.

Provincie Flevoland was vanaf het begin betrokken bij de invoering van de landelijke meldcode. Er is dan ook al veel ontwikkeld en in gang gezet door alle betrokken partijen. Er zijn successen te benoemen zoals het gebruik van het handelingsprotocol in Flevolandse ziekenhuizen. Daarnaast wordt provinciebreed ingestoken op verbreding van het protocol en verdere scholing van medewerkers gericht op zorgelijke opvoed- en opgroeisituaties.

Â

De gemeente Urk heeft dit als eerste in de provincie opgepakt en heeft alle deelnemers van de Jeugd Hulp Teams een tweedaagse training aangeboden. Afgelopen donderdag was de eerste bijeenkomst voor Intern Begeleiders van alle plaatselijke basisscholen, jeugdverpleegkundige en school maatschappelijk werker. Na Urk zullen ook de overige Flevolandse gemeenten volgen.

Â

De focus van de training ligt op het scholen van alle professionals op het gebied van het signaleren, communiceren en handelen bij zorgelijke opvoed- en opgroeisituaties. Een tweede doelstelling is om individuele medewerkers te leren werken binnen de begrenzingen van hun eigen taken en verantwoordelijkheden en wanneer ze op wie een beroep moeten en kunnen doen, als dat nodig is in het belang van de cliënt.

Â

Het Centrum voor Jeugd en Gezin wat binnenkort in Het Dok geopend wordt, speelt in deze aanpak straks een belangrijke rol als eerste aanspreekpunt voor jongeren, ouders en professionals. Ter ondersteuning wordt ook gebruik gemaakt van digitale hulpmiddelen. De site http://zorgoog.vcjg.nl is speciaal voor de eerste training op Urk op woensdagavond 30 september om 21.00 uur in de lucht gegaan. Deze site is overigens nog niet helemaal volledig, er moet nog informatie over bijvoorbeeld handelingsprotocollen etc. toegevoegd worden. De site van het Centrum voor Jeugd en Gezin voor ouders en professionals wordt gelanceerd tijdens de fysieke opening in Het Dok.

Â

Wethouder Geert Post is blij met de aandacht van kindermishandeling: âIn april 2007 is de wettelijke plicht rond de opvoedingstaak aangescherpt. Alle kinderen/jongeren hebben recht op een veilig thuis, een plek waar je je geborgen en beschermd weet, waar aandacht is voor jou als persoon, voor je talenten en mogelijkheden en waar je goed wordt voorbereid op de toekomst. Ouders en verzorgers hebben een zorgtaak als het gaat om de opvoeding van de kinderen. Ouders mogen daarbij geen geestelijk of lichamelijk geweld gebruiken. Als Flevolandse gemeenten onderstrepen wij dan ook het belang van deze Aanpak Kindermishandeling. Kinderen hebben het recht om in een geweldsloze omgeving op te groeien. Dat we nu professionals kunnen trainen op het signaleren en handelen bij zorgelijke opvoed- en opgroeisituaties is een belangrijke stap om te komen tot een sluitende zorgstructuur.â