Gemeente Binnenmaas

Onderzoek naar verzelfstandigen gemeentelijke accommodaties Binnenmaas in concept klaar

06-09-2010

Eind januari hebben burgemeester en wethouders van Binnenmaas besloten een haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren naar de verzelfstandiging van gemeentelijke accommodaties in de gemeente Binnenmaas. Dit onderzoek is nu in concept klaar.

Binnenmaas heeft een behoorlijk aantal verschillende accommodaties in beheer. In de nota Vitale Kernen is de vraag gesteld in hoeverre uitvoerende taken als verhuur, beheer en exploitatie van maatschappelijke accommodaties nog tot de kerntaken van de gemeente kunnen worden gerekend. Het gaat in Binnenmaas om het Recreatieoord Binnenmaas, de onderwijsgebouwen van het openbaar en bijzonder lager onderwijs, de buitensportcomplexen, de binnensportcomplexen, de multifunctionele en overige gemeentelijke accommodaties.

Verzelfstandiging is geen privatisering

In het onderzoek is geprobeerd antwoord te geven op de vraag of verzelfstandiging van taken als verhuur, beheer en exploitatie van de gemeentelijke maatschappelijke accommodaties haalbaar en wenselijk is. Daarbij is nadrukkelijk uitgegaan van verzelfstandiging van uitvoerende taken en niet van privatisering. Het eigendom van de accommodaties blijft in handen van de gemeente en de gemeente kan wel invloed blijven uitoefenen op het gevoerde beleid. De accommodaties vormen immers een belangrijke schakel in het recreatie-, welzijn-, onderwijs- en sportbeleid van de gemeente.

Onderzoek

Voor het onderzoek zijn de huidige situatie en de knelpunten van de accommodaties in Binnenmaas onder de loep genomen. Gekeken is naar mogelijkheden om een verbetering van de inkomsten tot stand te brengen en de kosten te verminderen. Daarnaast zijn de verschillende opties voor verzelfstandiging en samenwerking, de bestuurlijke en juridische consequenties van de vorming van een overheids-BV en de financiële en personele haalbaarheid bestudeerd.

College vraagt principebesluit aan raad

Het college heeft ingestemd met de conclusies uit het haalbaarheidsonderzoek. Het onderzoek wordt nu naar verwachting in oktober 2010 besproken in de raadscommissie Maatschappelijke Zaken. Aan de raad vraagt het college om het principebesluit te nemen om de maatschappelijke accommodaties te verzelfstandigen. De voorkeur gaat uit naar het oprichten van een BV (Besloten Vennootschap), waarvan de gemeente wel voor 100% aandeelhouder is. Vervolgens kunnen voorbereidingen worden getroffen voor de oprichting van zon BV. Het gaat dan bijvoorbeeld om het opstellen van statuten, een bedrijfsplan en een sociaal plan voor de werknemers die overgaan naar de op te richten BV. Pas daarna moet de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de verzelfstandiging. Dit zal naar verwachting in juni van 2011 plaats vinden.

De direct betrokken medewerkers zijn tijdens een informatiebijeenkomst op de hoogte gesteld van de aanbevelingen uit het haalbaarheidsonderzoek. Enkelen van hen zijn als vertegenwoordiger in de begeleidingsgroep betrokken geweest bij het opstellen van het rapport.