Vereniging Nederlandse Gemeenten

Perspectief voor ontwikkelingssamenwerking door gemeenten


07.10.2010

VNG-voorzitter Jorritsma ziet perspectief voor
ontwikkelingssamenwerking door Nederlandse gemeenten. Dit zei Jorritsma vandaag op de jaarlijkse bijeenkomst van de Millennium Gemeente campagne. Zij benadrukt het nut en het belang van een gerichte bijdrage van Nederlandse gemeenten aan ontwikkelingssamenwerking. Volgens Jorritsma biedt het nieuwe regeerakkoord perspectief voor de 150 Nederlandse Millennium Gemeenten en voor de ruim vijftig gemeenten en waterschappen die kennis overdragen aan partnerorganisaties in ontwikkelingslanden.

Een van de speerpunten van het nieuwe regeringsbeleid op het terrein van de ontwikkelingssamenwerking wordt het bijdragen aan het behalen van de VN Millenniumdoelen. Daarnaast zal de nieuwe regering focussen op thema´s binnen de ontwikkelingssamenwerking waarin Nederland goed is, zoals watermanagement en maatschappelijk middenveld. Ook neemt zij zich voor om de in Nederland aanwezige expertise in te zetten op gebieden als klimaat, energie en water. Nederlandse gemeenten zijn graag bereid hun kennis op deze terreinen te delen, aldus Jorritsma.

De VNG is vol verwachting over de aankondiging van de regering om het ontwikkelingsbeleid fundamenteel te herzien en te moderniseren. Vooral het feit dat het rapport ´Minder pretentie, meer ambitie´ van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid daarbij als leidraad zal dienen noemt Jorritsma verheugend.