Belgische Federale Overheid

georganiseerd door Defensie

Buitenlandse Zaken neemt deel aan de oefening « Active Trip » 2010, georganiseerd door Defensie

Datum: 06 oktober 2010

`Active Trip' 2010 gaat door van 29 september tot 8 oktober in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Henegouwen en Namen. Deze grootscheepse oefening wordt georganiseerd door Defensie, samen met Buitenlandse Zaken en Franse militairen, om de procedures en technieken bij het ontzetten en repatriëren van landgenoten uit het buitenland te trainen. Meer dan 1000 militairen en 450 burgers, met onder meer medewerkers van Buitenlandse Zaken, nemen deel aan deze oefening.

`Active Trip' moet toelaten de samenwerking en de uitwisseling van expertise tussen Buitenlandse Zaken en Defensie te verbeteren, in crisistoestanden in het buitenland die leiden tot ontzetting en repatriëring van landgenoten. De opvang van onderdanen die moeten geëvacueerd worden, de afgifte van visa en reisdocumenten, het opstellen van lijsten van Belgen en andere rechthebbenden, de coördinatie van de evacuatieactie behoren immers tot de specifieke verantwoordelijkheden van Buitenlandse Zaken.

Zoals ook de recente evenementen in Haïti hebben aangetoond, moet het team dat het hoofd biedt aan een zware crisis ook kunnen rekenen op versterking met de nodige capaciteit op consulair, administratief en logistiek vlak. Daarom heeft Buitenlandse Zaken het project FACT (Foreign Affairs Crisis Team) uitgewerkt, waardoor dit soort teams snel kan ontplooid worden. Voor FACT zal `Active Trip' de gelegenheid bieden op het terrein ervaring op te doen.

Meer informatie over « Active Trip » 2010 vindt u via deze link : http://www.mil.be/armycomp/subject/index.asp?LAN=nl&ID=1840