Rechtbank Alkmaar


Celstraffen voor Feijenoord hooligans

Zeven verdachten van het medeplegen van openlijk geweld stonden gisteren voor de politierechter in Alkmaar. Deze verdachten werden samen met een grote groep andere relschoppers op 28 augustus 2010 opgepakt in het centrum van Alkmaar nadat ze bij café Leve de Lol op de vuist waren gegaan. Daarbij raakten willekeurige bezoekers gewond en werd het interieur van het café vernield en een kermisattractie beschadigd. Op de zitting werd duidelijk dat een aantal Feijnoord supporters bewust naar Alkmaar was gegaan, met de bedoeling om de confrontatie te zoeken met AZ-supporters.

De officier van justitie eiste zes maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk voor 6 van de 7 verdachten omdat hij vond dat ze allemaal een wezenlijke rol hadden bij het laten escaleren van het geweld. De politierechter kwam bij twee van de verdachten tot een vrijspraak omdat er onvoldoende bewijs was waaruit bleek dat deze verdachten zich in de groep bevonden op het moment dat het café werd bestormd. Alleen het meelopen met de groep is niet voldoende om tot een bewezenverklaring van openlijke geweldpleging te komen. Er moet minimaal sprake zijn van een wezenlijke bijdrage waardoor de sfeer in de groep kan escaleren. Bij de vijf andere verdachten is duidelijk vast komen te staan dat zij die rol wel hadden en/of geweld hebben gebruikt. Vier verdachten kregen daarvoor een gevangenisstraf van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk. Een vijfde verdachte kreeg 128 dagen cel waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Ook kregen de veroordeelden allemaal een stadionverbod en drie daarvan kregen daarnaast nog een omgevingsverbod. Twee niet omdat ze te dicht bij het stadion woonden.

De rechter rekent het de relschoppers zwaar aan dat zij voor veel onrust en angst hebben gezorgd. De politierechter spreekt dan ook van een ernstig feit, niet in de laatste plaats omdat sommige bezoekers ook aanzienlijk lichamelijk letsel hebben opgelopen. Ook woog de rechter mee dat het allemaal nóg veel erger had kunnen aflopen. De eis van de officier van Justitie vond de politierechter echter aan de hoge kant.

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 7 oktober 2010 Naar boven