Alexandra Broeder ontvangt nieuw Cultuurfonds Theater Stipendium

07/10/2010 11:08

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 7 oktober 2010. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent het recent ingestelde Cultuurfonds Theater Stipendium in 2010 toe aan de jonge, talentvolle theatermaker Alexandra Broeder. Zij ontvangt 75.000 euro van het Cultuurfonds om een theaterproductie te ontwikkelen. Het Theater Instituut Nederland is als partner bij het initiatief betrokken.

Alexandra Broeder (Rotterdam, 1978) uit Amsterdam studeerde in 2003 af als theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht. Na haar afstuderen volgde zij een driejarig traject bij theaterwerkplaats Gasthuis, waar zij onder andere de veelgeprezen voorstelling Club Rodeo maakte. Vanaf 2007 begon zij met het maken van voorstellingen, waarin uitsluitend kinderen meespelen en die gericht zijn op een volwassen publiek. Voorbeelden zijn de locatievoorstellingen WasteLand (2007) en CandyLand (2008). In deze voorstellingen staan de (machts)verhoudingen tussen volwassenen en kinderen centraal. Haar laatste voorstelling onder de vleugels van productiehuis BonteHond, KIND, is in seizoen 2010-2011 te zien in het theater.

De Adviescommissie Theater van het Prins Bernhard Cultuurfonds over de toekenning van het Cultuurfonds Theater Stipendium aan Alexandra Broeder: 'Deze theatermaker heeft een sterk eigen aanpak en voegt een nieuwe theatraliteit toe aan het theaterlandschap. Zij heeft bij verschillende productiehuizen zeer bijzondere en belangwekkende producties gemaakt en daarmee laten zien dat ze over een uitgesproken talent beschikt.'

Cultuurfonds Theater Stipendium

Het Cultuurfonds Theater Stipendium is bedoeld voor theatermakers die de beginfase van hun carrière achter de rug hebben en toe zijn aan een nieuwe stap in hun artistieke ontwikkeling.

Het Cultuurfonds heeft vastgesteld dat er voor jonge talentvolle theatermakers op dit moment weinig incidentele financieringsmogelijkheden bestaan. Met het instellen van het Cultuurfonds Theater Stipendium wil het Cultuurfonds dit hiaat vullen en een rol van betekenis spelen voor een aantal van deze makers. Tot en met 2013 wijst het fonds jaarlijks een ontvanger van het Cultuurfonds Theater Stipendium aan, die 75.000 euro krijgt voor het ontwikkelen van een theaterproductie.

Het Theater Instituut Nederland (TIN) zal als aannemer optreden, de initiatieffase begeleiden en de maker ondersteunen een producent te vinden. Het TIN is sectorinstituut en het kennis- en informatiecentrum van het Nederlandse theater.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen is het Cultuurfonds een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. In 2010 bestaat het Prins Bernhard Cultuurfonds 70 jaar.





http://www.cultuurfonds.nl