Politie Hollands Midden

Gouda - OM eist gevangenisstraf voor diefstal hennep uit Goudse woning

Openbaar ministerie Gouda, 07-10-2010 o De officier van justitie in Den Haag heeft woensdag 6 oktober gevangenisstraffen geëist tegen acht verdachten. De mannen moesten voor de rechter verschijnen op verdenking van betrokkenheid bij het stelen van hennep uit een woning in Gouda.

De verdachten zijn een 43-jarige man uit Breda, een 32-jarige man uit Wouw, twee mannen (24 en 42 jaar) uit Roosendaal, 41-jarige man uit Bergen op Zoom en drie mannen (29, 31 en 35 jaar uit Bulgarije) zonder vaste woon- of verblijfplaats. De officier van justitie eiste tegen de 43-jarige man uit Breda de hoogste gevangenisstraf omdat hij volgens de officier van justitie de opdrachtgever is. Hij hoorde 2 jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De verdachten uit Wouw en Bergen op Zoom moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt 18 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, krijgen. De eis tegen de overige vijf verdachten was een jaar gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk.

Alerte buurtbewoner De politie in Gouda kreeg op 8 augustus 2009 een telefoontje van een buurtbewoner dat er in de Bontekoesingel gebonk uit de woning kwam en dat de achterdeur open stond. Toen de politie langs kwam om te kijken wat er aan de hand was, zagen zij in een zijstraat een man met handschoenen, een zwarte muts op en een schroevendraaier in de hand. Op zijn kleding zagen de agenten hennepresten en de man werd aangehouden. Bij het fouilleren ontdekte de politie een doorgeladen vuurwapen in zijn broekzak. De man blijkt de 41-jarige verdachte uit Bergen op Zoom te zijn.

Vijf medeverdachten verlieten ondertussen de woning via de achterzijde en stapten op een parkeerplaats in een rode auto. Dankzij de oplettende buurman, die nog altijd de woning in de gaten hield, konden de agenten ook deze mannen aanhouden. Een zevende verdachte, de 31-jarige man uit Wouw, werd ook op die parkeerplaats worden aangehouden. Ook hij had hennepresten op zijn kleding.

Bij de woning troffen de agenten vier grote vuilniszakken met hennepplanten aan. Uit onderzoek aan de woning bleek dat de verdachten vermoedelijk een raam hadden geforceerd en zo binnen waren gekomen. In de slaapkamer troffen de agenten de bewoonster in bed aan. Zij verklaarde dat er mannen met bivakmutsen haar slaapkamer in waren gekomen en haar met een vuurwapen hadden bedreigd.

In de woning bevonden zich in drie ruimtes hennepplantages. De verdachten hebben volgens het OM de hennep in twee van de drie ruimtes gestolen door deze zelf te plukken. Uit verklaringen van de verdachten blijkt dat zij ingehuurd zijn om de hennep te plukken en vervolgens te stelen. Zij wezen de 43-jarige man uit Breda aan als opdrachtgever. Hij kon later worden aangehouden.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

--- Dit bericht is afkomstig van het OM in Den Haag ---