FNV

Beter cao-bod beroepsgoederenvervoer door acties

06-10-2010

Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland heeft een cao-eindbod neergelegd voor werknemers in de beroepsgoederenvervoer. Reinier Stroo, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Het is een bod dat een klein beetje een gemengd gevoel achterlaat. Dat er geen loonsverhoging inzit voor 2010 is teleurstellend, maar het loonbod voor 2011 is verrassend met een loonsverhoging dat per saldo op ruim 2,5 % uitkomt. "

Stroo: "Dit ligt een stuk hoger dan de 1% die de werkgevers eerder boden. Dit betere loonbod hebben we kunnen bereiken dankzij de acties van vrachtwagenchauffeurs en hun vrouwen, de logistiek- en kantoormedewerkers. Zij hebben de onderhandelingen gesteund, want het eerdere bod was echt om te janken."

FNV Bondgenoten gaat samen met de werkgeversorganisatie en de andere betrokken vakbonden werken aan de toekomst van de sector en aan goede afspraken over de 48-urige werkweek. Stroo: "Dit gebeurd onder meer door samen te werken aan meer zeggenschap over de arbeidsvoorwaarden per bedrijf. Voor wat betreft de toekomst hebben we ook mooie afspraken kunnen maken over het creëren van 2750 extra arbeidsplaatsen voor jongeren en 100 extra arbeidsplaatsen voor Wajongers."

Het mobiliteitscentrum Transport wordt uitgebreid. Dit is momenteel alleen voor chauffeurs, maar met de nieuwe cao ook voor logistiek personeel wanneer zij hun baan kwijtraken. Wie zijn baan verliest komt tijdelijk in dienst van het mobiliteitscentrum tot er weer een baan gevonden is.

Als de leden van FNV Bondgenoten akkoord gaan met het eindbod, geldt de cao van 1 januari 2010 tot 1 december 2011. De ongeveer 140.000 werknemers in deze sector krijgen dan twee loonsverhogingen in 2011: per 1 januari 2,1% en per 1 juli 1%. Wel is in de afspraken opgenomen dat de tegemoetkoming in de ziektekosten per januari 2011 vervalt. Dit zorgt ervoor dat de loonsverhoging uiteindelijk op ruim 2,5% uitkomt.

Er is negen maanden over de cao. Gisteren hebben chauffeursmannen en hun vrouwen 1300 kilo uien op de stoep bij het kantoor van TLN gegooid. Vanmorgen is er voor de onderhandelingen ook nog actie gevoerd. Omdat de werkgevers van het onderhandeld beroepsgoederenvervoer eerder een loonsverhoging boden dat 'om te janken was'. Het eindbod wordt in de weekends van 23 en 30 oktober voorgelegd aan de leden van FNV Bondgenoten.