Rijswijk 150ste Millennium gemeente van Nederland

07/10/2010 11:30

VNG

Op het jaarlijkse Millennium Gemeente Symposium van de VNG maakt burgemeester Van der Wel van de gemeente Rijswijk vandaag bekend dat haar gemeente de 150ste Millennium Gemeente van Nederland is.

In ontwikkelingslanden, maar ook in ons eigen land kunnen juist gemeenten een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de VN Millenniumdoelen. De VN Millenniumdoelen zijn acht ambitieuze doelen gericht op wereldwijde armoedebestrijding die in 2000 in New York werden vastgesteld. De doelen werden weliswaar door regeringsleiders vastgesteld, maar om ze voor 2015 daadwerkelijk te kunnen halen is ieders hulp nodig, vooral op lokaal niveau.

Onder één gezamenlijke vlag spannen inmiddels 150 Nederlandse gemeenten zich in om binnen de eigen grenzen, maar ook over de landsgrenzen heen, bij te dragen aan de VN Millenniumdoelen. Zo zijn veel gemeenten overgestapt op een duurzaam inkoopbeleid. Ook de internationale inspanningen van gemeenten staan steeds vaker in het teken van de Millenniumdoelen. Dat is vooral zichtbaar in de projectmatige samenwerking tussen Nederlandse en Afrikaanse gemeenten op terreinen als afval -en waterbeheer en bestrijding van HIV/AIDS.

De gemeente Rijswijk markeert de toetreding tot de Millennium Gemeente campagne met de uitgave van een speciale Millennium Gemeente huis-aan-huis krant. In de krant wordt verslag gedaan van de huidige plaatselijke activiteiten in het kader van de Millenniumdoelen en wordt een aantal ambities uitgesproken.

www.millenniumgemeente.nl

Op deze website zijn alle 150 Nederlandse millennium gemeenten te vinden. Daarnaast vind u er praktische tips over hoe gemeenten actief kunnen worden op het gebied van de millenniumdoelen en laat de website van de Millennium Gemeente Campagne met beeldmateriaal zien op welke ontwikkelingsthema's gemeenten actief zijn.








Vereniging Nederlandse Gemeenten