Belgische Federale Overheid

burgerinitiatief

Olivier Chastel: Informeel tripartiet overleg over het burgerinitiatief

Datum: 06 oktober 2010

Op deze woensdag 6 oktober heeft staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Olivier Chastel een vergadering belegd tussen Europees commissaris Maros Sefcovic en de corapporteurs van het Europees Parlement: Alain Lamassoure en Zita Gurmai die de AFCO-commissie (constitutionele zaken) vertegenwoordigen en ook Diana Wallis en Gerald Hafner van de PETI-commissie (verzoekschriften).

De vertegenwoordigers van de 3 Europese instellingen (Raad - Commissie
- Parlement) hebben de debatten over de praktische modaliteiten van de invoering van het burgerinitiatief voortgezet. Het gaat over een nieuwe vorm van participatie van de burgers in de uitwerking van Europese beleidslijnen, ingevoerd door het Verdrag van Lissabon.

Als vertegenwoordiger van het Belgische voorzitterschap van de Raad heeft Olivier Chastel akte genomen van de voorstellen en de toelichtingen van de corapporteurs van het Europees Parlement. De gesprekken hebben zich vooral toegespitst op de belangrijkste wijzigingen in vergelijking met de voorstellen geformuleerd door de Commissie en de Raad.

`Op basis van de gesprekken met de vertegenwoordigers van het Europees Parlement gaat het Belgische voorzitterschap de reacties van de lidstaten peilen. Vervolgens zal er een meer technische vergadering van deskundigen georganiseerd worden om de tekst grondiger te bespreken en pas dan kan er een nieuwe politieke dialoog gevoerd worden', aldus de staatssecretaris over de timing van de onderhandelingen. `Het Belgische Voorzitterschap blijft zich richten op een akkoord vóór het einde van het jaar', besluit Olivier Chastel.