Belgische Federale Overheid


Werelddag tegen de doodstraf: 5679 executies te veel in 2009

Datum: 06 oktober 2010

In het kader van de werelddag tegen de doodstraf sprak de Staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel in naam van Hoge vertegenwoordiger Cathy Ashton tijdens de mini plenaire zitting van het Europese Parlement in Brussel.

De Europese Unie is van mening dat de doodstraf een wrede en onmenselijke straf is, die de waardigheid en de integriteit van de mens op een onaanvaardbare manier aantast. De Staatssecretaris herinnerde aan het contrasterende imago van de toepassing van de doodstraf. "Enerzijds is het overgrote deel van de staten vandaag tegen de doodstraf: het is dus bemoedigend dat het aantal staten tegen deze praktijk blijft toenemen". "Anderzijds blijft het aantal uitvoeringen van de doodstraf alarmerend hoog: 5.679 executies in 2009, dat zijn er 5.679 te veel!" benadrukte Olivier Chastel. Bovendien zijn er nog 58 landen die de doodstraf toepassen: het werk van de Europese Unie is dus nog lang niet beëindigd.

De toekomstige Europese dienst voor externe werking zal zich kunnen beroepen op het feit dat de EU de eerste institutionele speler is die de strijd tegen de doodstraf ondersteunt. Deze Dienst zal ook het vermogen van de Unie versterken om eenstemmig naar buiten te komen.

"De universele afschaffing is en zal altijd een van de prioritaire doelstellingen van onze externe werking rond de rechten van de mens blijven," besloot Olivier Chastel. Hij bevestigde in naam van Lady Ashton nogmaals de vastberadenheid van de Unie om op het voorplan te blijven in de strijd om de afschaffing van de doodstraf.

Enkele cijfers:

* Vandaag hebben van de 139 landen die de doodstraf in rechte of in de praktijk hebben afgeschaft

* 94 landen en grondgebieden de doodstraf voor alle misdrijven afgeschaft;

* 10 landen de doodstraf geschrapt, behalve in uitzonderlijke gevallen, zoals oorlogsmisdaden;

* 35 landen het statuut van een land waar de doodstraf in de praktijk is afgeschaft. Hoewel de doodstraf nog steeds een plaats inneemt in hun wetgeving, hebben ze de tien voorbije jaren of al veel langer geen enkele executie meer uitgevoerd. Hun beleid of praktijken zijn erop gebaseerd dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd.
* Sinds 2005 hebben twaalf landen deze straf afgeschaft.