Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Aandacht voor fietsverlichting in voortgezet onderwijs Gezamenlijk persbericht van RMO Venray-Venlo, ROVL en gemeente Venlo

Zeventig procent van de scholieren voert in het donker geen fietsverlichting. Dat aantal moet omlaag, vinden de scholen in Noord-Limburg, de provincie, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en de gemeenten in Noord-Limburg. Daarom start dit najaar de nieuwe regionale campagne Fietsverlichting laat je zien! Wethouder van verkeer Jos Teeuwen (gemeente Venlo) trapt de campagne op 11 oktober af met leerlingen van het Valuascollege in Venlo. De campagne is uniek en nieuw voor Limburg.

De campagne Fietsverlichting laat je zien! is bedoeld voor alle leerlingen van het voortgezet onderwijs in Noord-Limburg. Lesmateriaal, posters, een wedstrijd, maatschappelijke stages, en controles moeten de veiligheid verbeteren.

Wedstrijd
Om de leerlingen zelf actief te laten zijn met het thema fietsverlichting is er een poster- en filmwedstrijd voor tweedeklassers van de middelbare scholen. De wedstrijd sluit aan op de aandacht die het onderwerp fietsverlichting in de lessen gaat krijgen. De beste poster of film wordt in 2011 ingezet als campagneposter en zal dan waarschijnlijk in heel Limburg te zien zijn op scholen, bij fietsenmakers, openbare gebouwen en bushokjes. Bovendien mogen de winnaars met hun hele klas een dag naar Movie Park Germany. In december worden de winnaars bekendgemaakt.

Extra controles
Na de herfstvakantie controleren bovenbouwleerlingen als maatschappelijke stage de fietsverlichting van hun schoolgenoten. Deze schoolpleincontroles zijn gericht op het ontdekken en repareren van slechte verlichting. Wie na de lessen, de wedstrijd én de schoolpleincontroles zijn verlichting nog steeds niet in orde heeft, kan zijn borst natmaken. De politie controleert namelijk vanaf midden december hoe de leerlingen alle aandacht voor goede verlichting in de praktijk brengen.

Initiatiefnemers
De campagne is een initiatief van het ROVL en RMO Venray-Venlo, in samenwerking met de verkeerscoördinatoren van scholen uit deze regio. Het RMO Venray-Venlo is een samenwerkingverband op het gebied van verkeer en vervoer van de Noord-Limburgse gemeenten (Mook en Middelaar, Gennep, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo). Ook de politie Limburg-Noord en Veilig Verkeer Nederland (VVN) werken mee.

7-10-2010 11:17