Nederlandse kaas: Edam Holland en Gouda Holland nu Europees beschermd
Persbericht | 07-10-2010
Als er op kaas 'Gouda Holland' of 'Edam Holland' staat dan is deze
gegarandeerd van Nederlandse bodem. De Europese Commissie heeft Gouda
Holland en Edam Holland erkend als Beschermde Geografische Aanduiding.
Dat betekent dat deze kazen in Nederland zijn gemaakt van melk
afkomstig van Nederlandse koeien en op traditionele manier zijn bereid
en en natuurlijk gerijpt zijn. Het Europese logo garandeert een hoge
kwaliteit gekoppeld aan de herkomst van de kaas
Minister Verburg is trots op de Europese bescherming: 'Het ministerie,
het Productschap Zuivel en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)
hebben zich hiervoor jarenlang ingezet. Het is goed dat de consument
duidelijkheid krijgt over kwaliteit en oorsprong met de beschermde
benamingen 'Gouda Holland' en 'Edam Holland'. Dat biedt ook in het
buitenland duidelijkheid én kansen voor de export.'
Nederland exporteert miljoenen kilo's Gouda- en Edammerkaas naar het
buitenland. De Beschermde Geografische Aanduidingen 'Gouda Holland' en
'Edam Holland' kunnen alleen dan worden gebruikt als voldaan is aan de
strenge, door de NZO en de producenten opgestelde, eisen die door
Brussel zijn goedgekeurd.
Ook in het buitenland wordt 'Gouda'- of 'Edammer'-kaas gemaakt. Dat
blijft mogelijk, maar deze kaas mag géén Gouda Holland of Edam Holland
heten. De namen Gouda Holland en Edam Holland zijn begin jaren vijftig
van de vorige eeuw vastgelegd voor kazen met een bepaalde samenstelling
en bereidingswijze.
In 2009 produceerde Nederland 712 miljoen kilo kaas waarvan er 350
miljoen kilo nu onder de beschermde naam vallen. Van de productie gaat
tweederde de grens over.
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit