Besluitloosheid politiek nekt pelsdierenhouders

07/10/2010 12:22

Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders

NEDERASSELT, 7 OKTOBER 2010 - Nederlandse pelsdierhouders dreigen financieel de dupe te worden van de vertragingstactieken van de indieners van het wetsvoorstel verbod pelsdierhouderij. Dit constateert directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE), nadat de Eerste Kamer op 5 oktober jongstleden op verzoek van de indieners wederom een besluit over de toekomst van de Nederlandse pelsdierhouderij heeft uitgesteld. De potentiële schade voor de Nederlandse overheid ligt ondertussen in de vele honderden miljoenen.

Conform eerdere overeenkomsten met de overheid, moeten pelsdierhouders voor 2014 vele miljoenen investeren in hun bedrijven. Maar zolang er onduidelijkheid blijft bestaan over het wetsvoorstel verbod pelsdierhouderij, zijn banken zeer terughoudend deze verplichte investeringen te financieren. Bedrijven die voor 2014 deze overeengekomen investeringen niet hebben gedaan, worden door de overheid per direct gesloten.

En daar ligt volgens NFE directeur Wim Verhagen nu precies de crux: "Honderden kerngezonde familiebedrijven leven al jaren in onzekerheid omdat de Haagse politiek een besluit over hun toekomst maar voor zich uit blijft schuiven," aldus een woedende Verhagen. "Het begint er op te lijken dat de indieners van het wetsvoorstel verbod pelsdierhouderij die onduidelijkheid bewust boven de markt laten hangen, omdat ze donders goed weten dat met die onduidelijkheid er geen bank in Nederland is die de verplichte investeringen voor 2014 gaat financieren, waardoor vele pelsdierhouders noodgedwongen hun deuren zullen moeten sluiten - wet of geen wet."

Demissionair minister Verbug van LNV stelde op 16 juni jongstleden dat schadeclaims richting de overheid als gevolg van dit wetsvoorstel onvermijdelijk zullen zijn, en dat de rechter deze ook zeker zal toewijzen omdat een deugdelijke rechtsgrond voor een verbod zonder financiële compensatie in het wetsvoorstel ontbreekt. Verburg waarschuwde dat zij of haar opvolger de wet verbod pelsdierhouderij niet zullen tekenen als de Tweede Kamer geen budget uittrekt om deze onvermijdelijke schadeclaims te kunnen betalen.

De indieners van dit wetsvoorstel hebben al deze waarschuwingen vooralsnog in de wind geslagen, en voeren volgens NFE directeur Wim Verhagen een beleid van vertragingstactieken om de pelsdierhouderij nog verder in een hoek te drukken. "De indieners, die 5 oktober jl. in de Eerste Kamer aankondigden opnieuw wijzigingen te willen aanbrengen omdat ze nog steeds geen meerderheid hebben voor een verbod, beroepen zich op ethiek jegens dieren", aldus Verhagen. "Maar ethiek jegens honderden hardwerkende familiebedrijven lijkt hen volstrekt vreemd te zijn".






Noot voor de redactie:

Voor meer informatie /