Aanbevelingen voor beter overzicht uitgaven ontwikkelingssamenwerking

07/10/2010 12:30

Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer heeft op 7 oktober 2010 de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de resultaten van overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking. Uit eerder onderzoek van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat het ontbreekt aan voldoende overzicht in de geldstromen en doelen die de minister voor Ontwikkelingssamenwerking de afgelopen jaren heeft gesteld. Hierdoor heeft ook de Tweede Kamer te weinig inzicht in de doelen en effecten van dit rijksbeleid.

In de brief doet de Algemene Rekenkamer een aantal aanbevelingen om de transparantie te vergroten en de verantwoording over het gevoerde beleid voor ontwikkelingssamenwerking te verbeteren. Dit moet de informatiepositie van de Tweede Kamer versterken. Het gaat om aanbevelingen aan de verantwoordelijke bewindspersoon voor meer focus in het beleid door duidelijke keuzes, beleidsdoelen te vertalen in concrete activiteiten en de resultaten daarvan aan het parlement te melden, en een scherpere afbakening van de reikwijdte van de ministeriële verantwoordelijkheid.

De Algemene Rekenkamer heeft de brief vanwege de a.s. parlementaire behandeling van de begroting 2011 en het jaarverslag 2009 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken nu naar de Tweede Kamer gestuurd.