Ministerie van Defensie

Bijzonder konvooi verplaatst zich door Afghanistan 2

7 oktober 2010, 12.41 uur

Het transportpeloton van de Redeployment Task Force (RDTF) heeft de afgelopen 2 dagen een bijzonder konvooi van Tarin Kowt naar Kandahar gereden. De samenwerking met internationale partners werd ditmaal extra benadrukt; naast Australische en Franse beveiligers reden er onder meer tientallen Afghaanse (leger-)voertuigen mee. Om veiligheidsredenen begint het konvooi nog voor zonsopgang te rijden. Foto: ministerie van Defensie

Afghaanse Jingletrucks (bontversierde vrachtwagens) vervoerden Nederlandse Patria's, Bushmasters en een YPR, terwijl Nederlandse legertrucks met Franse containers reden. De Australische Mentoring Task Force 1 was hoofdverantwoordelijk voor de grondbeveiliging van het grote konvooi, al werd dankbaar gebruik gemaakt van Nederlandse genisten en militairen van de Explosieven Opruimings Dienst.

Luchtsteun

Er rijden ook Afghaanse legertrucks mee. Foto: ministerie van Defensie

In de meest riskante gebieden hingen Nederlandse Apache-gevechtshelikopters boven het lange voertuiglint. Een Amerikaans Route Clearance Package reed vooruit, terwijl Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen vooraf met RecceLite, een geavanceerd fotoverkenningssysteem, de route scanden.

Voor aanvang van de 180 kilometer lange rit toonde luitenant Linda, commandant van het transportpeloton, zich positief: "Australiërs en Fransen maakten ook deel uit van het laatste konvooi van Deh Rawod naar Tarin Kowt. De samenwerking is heel goed omdat we dezelfde procedures hebben en de Fransen zijn goede beveiligers; tijdens het vorige konvooi hebben ze ook prima op ons gelet."

Vertraging

Om veiligheidsredenen begint het konvooi nog voor zonsopgang te rijden. Foto: ministerie van Defensie

Dinsdag werd het konvooi vertraagd doordat een Afghaanse jingletruck met daarop een Nederlandse Patria kantelde. Hierbij vielen geen gewonden. Een ander voertuig in de colonne nam de Patria mee. Na een overnachting op een vooruitgeschoven post reed het konvooi zonder problemen door naar Kandahar.

Het succesvolle konvooi markeerde voor de RDTF het einde aan de samenwerking met het Franse Operational Mentor and Liaison Team, dat voorheen onder de vlag van Task Force Uruzgan opereerde.