Kabinetsplannen slecht voor kinderen en werknemers kinderopvang

07/10/2010 13:34

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV vindt dat de kwaliteit en werkgelegenheid in de sector kinderopvang onder druk staan vanwege de bezuinigingen van het nieuwe kabinet op de kinderopvangtoeslag. "Dit is niet goed voor de kinderen, maar ook niet voor de werknemers in de sector kinderopvang", zegt Abvakabo FNV-bestuurder Ilse van der Weiden.

Werkgevers en vakbonden hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kwaliteit en het binden en boeien van medewerkers. Van der Weiden: "De vruchten hiervan dreigen door zwalkend overheidsbeleid nu geplet te worden in plaats van geplukt."

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd het maximumuurtarief voor kinderopvang terug te willen brengen, het vaste deel van de vergoeding af te bouwen en te bezuinigen op de vergoeding voor het tweede kind. De afgelopen jaren hebben werkgevers en bonden juist geprobeerd om de kwaliteit van de sector te vergroten, onder andere door te investeren in extra scholing van de pedagogisch medewerkers.

Door de kabinetsplannen wordt de kinderopvang echter zo duur, dat ouders zullen terug grijpen naar informele opvang. De informele opvang kent in veel gevallen geen kwaliteitscontrole en dat is niet goed voor kinderen. Daarnaast denkt Abvakabo FNV dat veel moeders kiezen om te stoppen met werken vanwege de toegenomen kosten voor kinderopvang. Van der Weiden: "Dat betekent een lagere arbeidsparticipatie, terwijl het nieuwe kabinet juist zegt meer mensen aan het werk te willen krijgen."

Bovendien leidt een lagere vraag naar kinderopvang tot een verlies aan werkgelegenheid. De druk op werknemers neemt dan toe om constant het maximum aantal kinderen op te vangen.

Ook verwacht Abvakabo FNV dat organisaties investeringen in medewerkers op het gebied van bijvoorbeeld scholing en competentieontwikkeling stoppen, terwijl dit juist nodig is om kwaliteit blijvend te garanderen en te zorgen dat medewerkers fit en plezierig aan het werk kunnen blijven.

"Gezien het algemeen belang van de sector kinderopvang, zijn dit heel zorgelijke ontwikkelingen", zegt Van der Weiden. "Als vakbond neemt Abvakabo FNV daarom het voortouw om met alle betrokkenen om tafel te gaan om te bespreken hoe we actie kunnen ondernemen om de kwaliteit in de sector op peil te houden."

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Abvakabo FNV ondersteunt haar leden bij conflict en carrière in elke fase van hun loopbaan.








FNV