Gemeente Waddinxveen


College presenteert sluitende begroting met beperkt overschot

Het college van B&W van de gemeente Waddinxveen heeft de Programmabegroting 2011-2014 aan de raad aangeboden, met een beperkt overschot. Dat is hard nodig voor de onzekere jaren na 2011. De gemeente krijgt o.a. te maken met fors dalende inkomsten vanuit het Rijk. Omdat dit ingrijpende gevolgen heeft, zijn ombuigingen nodig van meer dan twee miljoen euro.

Uitgangspunten

Het nieuwe college is aangetreden in een periode van economische recessie en forse bezuinigingen vanuit het Rijk. De programmabegroting omvat dan ook een stevige opgave, die alleen waar te maken is als ambities realistisch zijn en worden afgebakend. Het college heeft keuzes gemaakt waarbij telkens scherp is afgewogen welke zaken wettelijk verplicht, onvermijdelijk, nuttig of wenselijk zijn.

Het college heeft een discussie gevoerd over beleidskeuzes en daar is een aantal ombuigingen cq. bijstellingen uit voortgekomen. Het college kiest er onder andere voor te snijden in de eigen organisatie (ruim ⬠750.000,-), beheer van de openbare ruimte (⬠400.000,--) en verbonden partijen
(⬠165.000,--). Een groot deel van de ombuigingen blijft echter ook niet onopgemerkt voor de samenleving. Wethouder Financiën Kees de Jong: âWe komen voor alle groepen van de bevolking met ombuigingsvoorstellen, met uitzondering van de kwetsbaren. We willen namelijk de sociale vangnetfunctie niet aantastenâ.

Het college geeft de raad in overweging de voorgenomen reclamebelasting voor het bedrijfsleven om te zetten in een verhoging van de OZB voor niet-woningen met 6%. âHet is de bedoeling dat een deel van de opbrengst wordt ingezet in een ondernemersfonds ten behoeve van het bedrijfslevenâ, aldus De Jong.
Collegeprogramma

De programmabegroting is een verdere uitwerking van het collegeprogramma. Daarin stelt het college dat ze een groter beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de individuele burger. Verder wil het gemeentebestuur meer dan voorheen gebruik maken van de kracht en de kennis van iedereen in de samenleving. Het college wil verder een zelfstandig Waddinxveen waar het voor jong en oud, nu en in de toekomst, goed wonen, werken en recreëren is. Daarnaast wil het college burgers zo min mogelijk belasten met administratieve verplichtingen.

Het is een stevige opgave, maar het college gaat voor Waddinxveen. Dat betekent dat de begroting concreet en meetbaar is geformuleerd, zodat de burger het college daarop kan aanspreken.
Begrotingsbehandeling

De begrotingsvoorstellen van het college van B&W moeten nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. De begroting wordt op 26 oktober behandeld in de commissie Openbare Ruimte, op 27 oktober in de commissie Bestuur en Middelen en op 28 oktober 2009 in de commissie Samenleving. De raadsvergadering is gepland op woensdag 10 november. De vergaderingen zijn openbaar. De Programmabegroting is hieronder te downloaden.
Â