Wageningen Universiteit en Researchcentrum
randwijk

Recordoogst grove peren bij PPO in Randwijk

Agenda 7 okt 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Bij PPO Fruit in Randwijk zijn half september opvallend veel grove peren geoogst in een dunproef bij Conference. Deze proef is uitgevoerd in hetzelfde perceel waar tussen 2004 en 2007 verschillende strategieën voor groeiregulatie bij peer zijn vergeleken.

Door de goede groeibeheersing werd een regelmatige jaarlijkse productie gehaald van gemiddeld 22 kg per boom. Ruim 50 procent van deze productie bestond uit peren met de maatklasse 65 mm of groter. Op basis van eerdere dunproeven is de verwachting dat 87 procent van de productie 65 mm of groter is. Bij de beste chemische dunbehandeling hoefden gemiddeld slechts enkele vruchten per boom met de hand te worden nagedund.
Â
Hoewel op dit moment nog geen van de onderzochte middelen in Nederland een toelating heeft als dunmiddel voor peer is duidelijk dat er goede middelen zijn voor deze manier van vruchtdunning bij Conference. Â
Verder onderzoek moet uitwijzen wat de relatie is tussen dunning, dosering, weersomstandigheden voor en na toepassing, groeikracht van de boom en het ontwikkelingsstadium van de vruchtjes bij de toepassing. De resultaten uit dit onderzoek zijn ook weer nodig om bij toelating van het middel een zo goed mogelijk advies voor het gebruik op te stellen.
---

Contact
Frank Maas