TMA: "Een commissaris moet niet lief zijn"

07/10/2010 14:02

BDO Holding BV

Derde Turnaround Management Association bijeenkomst rondom toezicht door commissarissen

"Een commissaris moet niet lief zijn"

Een commissaris moet niet te lief zijn voor bestuurders en bereid zijn per direct op te stappen als hij misleidende informatie ontvangt. Aldus Kees Lieve van Krüger & Partners en een van de gastsprekers op de derde bijeenkomst van de Turnaround Management Association Nederland in Utrecht. TMA is onderdeel van een internationaal georganiseerd netwerk van professionals die werkzaam zijn rondom de turnaround van bedrijven.

De meer dan 100 TMA-leden, waaronder curatoren, bankiers, investeerders en adviseurs, behandelden tijdens hun meest recente bijeenkomst het thema "Toezicht door commissarissen bij bedrijven met problemen". Gastsprekers Lieve en Zwart (oud-commissaris Van der Molen en Bankier) benadrukten de toegenomen verantwoordelijkheid van de commissaris. Lieve: "Het aantal faillissementen in Nederland bedroeg in het eerste halfjaar van 2010 5.000, 54% hoger dan in 2008. Dit zijn uitdagende tijden en dit vergt iets van de commissarissen. Hij of zij dient tijdig signalen vanuit financiën, de organisatie zelf en signalen rondom directie en management op te vangen. Waar commissarissen voor op moeten passen is dat zij in tijden van zwaar weer zich gaan afwenden van het bedrijf en de zaak op haar beloop laten. Huur dan liever deskundigen in, indien bepaalde competenties vereist zijn. Wees niet te lief voor bestuurders en zorg dat je als Raad ook werkt aan de eigen ontwikkeling. Blijf ook niet te veel afzijdig van andere stakeholders, zoals financiers." Lieve gaf ook nog een aantal belangrijke tips: "Vorm als commissaris een eigen mening, laat je via het 2de en 3de echelon informeren, maak afspraken over oplossingen met het bestuur, schors of ontsla zonodig een bestuurder, bewaak de liquiditeit en zorg voor goede informatie hierover en zorg dat de formele wettelijke zaken goed geregeld zijn zoals publicatie van cijfers en overleg tijdig met de belangrijkste stakeholders. Kortom laat niet het bestuur te veel alleen acteren!" En wat doe je als dit allemaal niet werkt? Lieve: "Indien een commissaris het volstrekt oneens is met het beleid, fraude bemerkt, aan een dood paard trekt of misleidende informatie ontvangt, doet hij of zij er goed aan te vertrekken."

Een echt vak

Ook Peter Zwart, oud ABN-AMRO bankier, oud bestuurder bij Van Lanschot bankiers en commissaris bij Van der Moolen ten tijde van de ondergang, heeft genoeg ervaring om de toehoorders een aantal tips van de hand te doen: "Het is handig om je bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering als Raad af te sluiten bij een andere maatschappij dan daar waar het bestuur is verzekerd ter voorkoming van ongewenste belangenverstrengeling. Voorts is het verstandig een goede vrijwaringregeling overeen te komen en te zorgen dat er een goede jurist in de Raad zit. Dan kunnen bij aansprakelijkheidsprocedures kennis en de kosten gedeeld worden." Volgens Zwart is commissaris zijn een echt vak geworden: "Je kunt het er niet even bij doen, en je kunt het zeker niet alleen. Mensen die de functie ambiëren moeten zorgen voor een sterk team, goede back-up en een goede voorbereiding."