Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Bram van Hemmen belt aan bij buurtbewoners

Sommige mensen durven niet open te doen, anderen vragen je op de koffie.

Aanbellen bij bewoners van de deelgemeente IJsselmonde en vragen of zij interesse hebben in een gratis opleiding, boeiend (vrijwilligers)werk, leuke activiteiten of hulpverlening. Hier heb je lef voor nodig, en Bram van Hemmen, portefeuillehouder Werk deed het! Samen met het enthousiaste Albeda-team Meedoen Werkt! ging hij woensdag 6 oktober 2010 langs de deuren en maakte kennis met de buurtbewoners.

Ik vind Meedoen Werkt! een heel leuk project. De toegewijde medewerkers gaan in teams van twee de wijk in en benaderen mensen actief. Zij proberen hen op die manier te betrekken bij de maatschappij. Dat is heel waardevol en kan bijdragen aan het welzijn van de bewoners zelf en de wijk, geeft Bram aan. Bram van Hemmen is portefeuillehouder van de deelgemeente en houdt zich namens het CDA bezig met onderwerpen als welzijn, ouderen, werk, jeugd en onderwijs.

Resultaten
Jeannette Melsen werkt bij het Albeda College en geeft leiding aan de projectgroep. Jeannette: Meedoen Werkt! is al langere tijd actief in IJsselmonde en zet zich in om bewoners uit de deelgemeente te stimuleren in het meedoen in de buurt. We zijn aardig op weg. Inmiddels hebben we meer dan 2.500 bewoners gesproken. Hiervan hebben 694 mensen een activiteit aangeboden gekregen. Bijvoorbeeld gratis computerles, sociale hygiëne en vrijwilligerswerk. 256 Bewoners zijn doorverwezen naar banen en werk- en leertrajecten.

Stapje verder
Tijdens het rondje in de buurt werden niet alle deuren geopend. Bram: Ik had meer mensen thuis verwacht. Dit was niet het geval. Misschien is dat een indicator dat zij aan het werk zijn. Helaas zal het ook voorkomen dat bewoners simpelweg niet open durven of willen doen. En weer anderen vragen je juist op de koffie. Hij vraagt zich af of het team op termijn niet nóg een stapje verder moet gaan om ook mensen die weinig interesse tonen voor het project te prikkelen zich hierin te verdiepen. Bijvoorbeeld door een hulpverlener mee te nemen de buurt in. Deze kan nog scherpere vragen stellen die ons meer ant woorden geven om de buurtparticipatie te verhogen. Bram van Hemmen gaat deze mogelijkheid onderzoeken en houdt contact met Meedoen Werkt!.

Na een regenachtige middag heeft een aantal bewoners met het team gesproken en bij alle woningen is een informatieve flyer van Meedoen Werkt! door de bus gedaan. Zij kunnen onder andere via de website meedoenwerkt.nu meer informatie over het project en hun mogelijkheden verkrijgen.