Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

KNMI verantwoordelijk voor weersverwachting BES-eilanden 7 oktober 2010 - Vanwege het toetreden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot het Nederlandse staatsbestel is het KNMI vanaf 10 oktober 2010 verantwoordelijk voor de meteorologie en seismologie op deze drie BES-eilanden. Om de continuïteit en kwaliteit van de weersverwachtingen voor de Caribische eilanden te behouden, zal Meteo Curaçao in nauwe samenwerking met het KNMI haar dienstverlening voor de BES-eilanden voortzetten.
De samenwerking tussen het KNMI en Meteo Curaçao - voor 10 oktober 2010 was dit de Meteorologische Dienst van de Nederlandse Antillen en Aruba
- is al in een vergevorderd stadium. Een van de resultaten is de vernieuwde radarinstallatie op Sint Maarten die afgelopen jaar in gebruik is genomen. Deze weerradar is van groot belang bij het maken van betrouwbare weersverwachtingen voor de Caribische eilanden, met name tijdens het orkaanseizoen. Vooral de Bovenwindse Eilanden Sint Eustatius en Saba hebben door hun ligging de meeste kans op orkaanstormen.

Vanwege het orkaanrisico is kennis van de regio en internationale samenwerking tussen de meteorologische diensten in het Caribische gebied belangrijk. Meteo Curaçao is dan ook lid van het Hurricane Center in Miami en tevens van de World Meteorological Organization (WMO). Naast orkaanverwachtingen verzorgt Meteo Curaçao ook de weersverwachtingen voor de luchtvaart op de BES-eilanden. Om de kwaliteit van de meteorologische dienstverlening van Meteo Curaçao te waarborgen, blijft het KNMI de Curaçaose weerdienst op het gebied van techniek en opleidingen in de toekomst ondersteunen.

Op seismologisch vlak werken Meteo Curaçao en het KNMI ook nauw samen. In 2006 zijn er drie seismometers op Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba geplaatst om vulkanen en aardbevingen op de eilanden beter in kaart te brengen. Deze seismische activiteit wordt net als bij de Nederlandse meetstations real-time gevolgd. In 2011 zal er op Saba een vulkaanbewakingssysteem worden geplaatst om Mount Scenery - een slapende vulkaan van 877 meter hoog - in de gaten te houden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Janine Leunessen, persvoorlichting KNMI, telefoon 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.
Persbericht:
Eerste uitgave: 07-10-10