Erasmus Universiteit Rotterdam

Ruben Buys wint Praemium Erasmianum

Studieprijs voor beste proefschrift in de geesteswetenschappen

Filosoof Ruben Buys heeft de studieprijs Praemium Erasmianum gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn proefschrift `De Kunst van het Weldenken. Lekenfilosofie en volkstalig rationalisme in de Nederlanden (1550-1600)', waarop hij in oktober 2009 in de Faculteit der Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveerde. De prijs wordt door Stichting Praemium Erasmianum elk jaar uitgereikt aan vijf jonge onderzoekers die een uitmuntend proefschrift op het gebied van de geestes- of maatschappijwetenschappen hebben geschreven. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 3000 euro.

In zijn proefschrift onderzoekt Ruben Buys de Nederlandse traditie van volkstalige filosofie in de late middeleeuwen en vroege moderniteit. Hij richtte zich niet op de gewichtige Latijnse filosofische werken uit die periode, maar juist op filosofische werken en teksten geschreven voor (en vaak door) `leken'. Buys laat zien dat rationeel denken en `de rede' in deze bronnen een belangrijke rol spelen en dat dit een verklaring kan zijn voor de populariteit van het rationalisme in de zeventiende-eeuwse Republiek.

Buys werd voorgedragen voor de prijs door decaan prof.dr. Van Bunge en hoogleraar prof.dr. Van Ruler, die beiden nauw betrokken waren bij het promotietraject van Buys. "Het proefschrift is zeer interessant en bijzonder leesbaar. In zijn onderzoek heeft Ruben een braakliggend terrein van de geesteswetenschappen blootgelegd: de doorwerking van de filosofie in de volkstaal. Hierbij gebruikt hij op een goede manier een breed palet aan bronnen, zoals moraliserende teksten, gedichten en volkstalig toneel. Bovendien verbindt hij inzichten uit Neerlandistiek, (cultuur)geschiedenis, theologie en filosofie op originele wijze", aldus Han van Ruler.

Hoewel Ruben vorig jaar gepromoveerd is, is hij nog steeds betrokken bij de Rotterdamse filosofische faculteit. Momenteel werkt hij er als studieadviseur en bereidt hij vervolgonderzoek voor.

De prijs zal door de Stichting Praemium Erasmianum worden uitgereikt op woensdag 15 december 2010 in Amsterdam.