Trots op Nederland

Nieuws

07 okt 2010 | De Staat van de Stad Amsterdam

Trots op Nederland Amsterdam over de Staat van de Stad:

Geachte burgemeester, wethouders, raadsleden en genodigden,

Na al deze vaak wel erg lange toespraken wil ik u vragen eens stil te staan bij de volgende zin:

Ken uw beperkingen en u weet gelijk hoe groot uw ambitie kan zijn...

Op zijn Amsterdams: weet wat je kan en niet kan.

Ervan uitgaand dat er hier zeer veel ambitieuze mensen in het college en de raad zitten is het bepalen van die ambities niet zo moeilijk. De vraag is echter of ieder zijn of haar beperkingen wel voldoende onder ogen durft te zien.

Uit het beleid van de afgelopen jaren is dat bepaald niet altijd gebleken.
Trots op Nederland Amsterdam daarentegen heeft op vaak onthutsende wijze haar beperkingen leren kennen. Want als je als democratisch gekozen raadslid in een commissie MOET plaats nemen, die zo "geheim" is, dat je het besprokene niet eens met je fractieleden dan wel deskundigen mag bespreken, dan kom je wat Trots op Nederland betreft al aardig op een hellend vlak terecht. Dat is ook de reden dat ik, als fractievoorzitter, geen lid wens te zijn van de rekeningencommissie. Trots op Nederland gaat voor openbaarheid van bestuur. Met uitzondering gebruik maken van de oplegging van geheimhouding dus. Soms is dat nodig en dat begrip hebben we wel.

Maar goed, we praten ook in deze stad natuurlijk over bezuinigen. Wat direct opvalt, zijn de argumenten om te bezuinigen van mensen die voorheen de bomen tot in de hemel zagen groeien of op zijn minst de indruk vestigden dat het allemaal wel goed kwam met Amsterdam. En dan natuurlijk wel het Amsterdam onder het fantastische bewind van voorgaande colleges. Duidelijk is wel dat deze mensen met alle winden mee waaien en eigenlijk alleen maar bereiken dat de burger het vertrouwen in de politiek nog verder kwijt raakt. En geef die burger eens ongelijk...

We hoeven hier dus ook geen vragen meer te stellen over de kosten om van Noord naar Zuid te komen in deze stad. Al is het verdraaid moeilijk om soms niet even weg te mijmeren en te bedenken wat we met dat geld allemaal hadden kunnen (zeg maar moeten) doen. Let wel: Trots op Nederland is voor de afbouw van de NZ lijn, echter de kosten waren ons inziens lager geweest als het college zijn beperkingen had gekend.

Maar goed bezuinigingen dus. Het woord betekent volgens de Van Dale :

Door zuinig te zijn, uitsparen

Het zal u duidelijk zijn, dat juist bij zo´n exacte verklaring van het woord bezuinigen, het mij moeite kost om niet over zaken te beginnen die ons nog vers in het geheugen liggen of die we de komende jaren als een voldongen feit mogen accepteren. Maar laten we het dan maar hebben over dingen die we nog wel kunnen doen. Trots op Nederland zou natuurlijk mee kunnen deinen in het gebabbel over economische recessie en de altijd weer makkelijke broekriem bij de burger helpen aantrekken.

Maar daar passen wij toch echt voor.

De burger heeft wat ons betreft al genoeg bijgedragen in de afgelopen decennia. Ik stel u wel deze vraag: Waaruit blijkt nu dat deze stad door echt zuinig te zijn ook maar iets heeft uitgespaard in de afgelopen decennia. Kunt u dat wel met cijfers aangeven? En dan graag ook nog met droge ogen! En laten we er dan wel de lastenverzwaringen voor de burgers er even tussenuit filteren. Wat heeft die zuinigheid dan werkelijk opgeleverd? En daar wringt die schoen nu zo hinderlijk.

Want hoe kun je jezelf nu serieus zuinig noemen als je als armlastige stad alleen om je te profileren een rampenfonds van 4,5 miljoen in stelt voor buitenlandse rampen! Is dat geen taak van de landelijke overheid?En daarbij zoveel geld over de balk smijten met al die samenwerkingsverbanden met ruim 10 verschillende landen! Wat moeten we daar nou mee en dat in een stad waar veel van onze medeburgers naar de voedselbank moeten en waar de schuldsaneringen de pan uit rijzen! We kunnen natuurlijk wel voor de zoveelste keer de schouders ophalen. Maar zo werkt het niet meer. Niet met Trots op Nederland in deze Raad.

Want voorlopig weten de burgers van Amsterdam wel beter. En laten wij het hier ook maar eens hardop uitspreken: als het woord bezuinigen valt is de burger gewoon de pineut. Niets meer en niets minder.

Hoeveel is er in de loop van de tijd al niet zogenaamd "bezuinigd" in Amsterdam. Het wordt toch wel eens tijd, dat we onderzoeken hoeveel van die bezuinigingen nu echt iets opgeleverd hebben. Maar dat antwoord krijgen we niet. Want de meeste oude rotten in het politieke vak weten het wel. Bezuinigen kost vaak alleen maar geld. Bezuinigen is zelden wat het lijkt of zou moeten zijn. Een hoop praatjes en zoals u weet vullen die geen gaatjes. Dat mag de burger doen. Wat Trots op Nederland betreft niet meer dus!

Wij zullen ons de komende jaren opwerpen als de grote waakolifant van alles wat Amsterdam en de Amsterdammers aangaat. En denk nou niet dat het zo´n leuke verspreking is van die grappige
Ans van der Velde. Ik heb het heel bewust over een waakolifant. Een uiterst waakzaam dier met een ijzersterk geheugen dat zich in dienst stelt van alles wat de Amsterdamse burger aangaat. En dat is, mocht u dat bijna zijn vergeten door die geheime commissies, toch echt alles wat zich in deze zaal afspeelt.
Het college zegt dat ze door zuinig te doen, geld uit kunnen sparen? Wij zullen het volgen en controleren.

Wij willen openlijk en onbevangen kunnen vragen hoe het gaat met de verschillende verbouwingen zoals het rijksmuseum en de NZL. Als er zaken geheim zijn en we mogen er toch niet over praten: vertel het me dan NIET!
Wij willen deskundigen in kunnen zetten om met ons de boeken kritisch te bekijken en vragen op te stellen. Trots op Nederland zal over uw schouder mee kijken. En wees ervan overtuigd dat die tik op uw vingers, als het niet klopt, fors zal zijn. Want die delen wij dan uit namens al die Amsterdammers. Zij weten namelijk dat u eerst gaat kijken waar bij de burger nog geld gehaald kan worden. Kunnen we wellicht nog wat extra pakken op die parkeermelkkoe? Kunnen we nog iets met de gemeentelijke lasten? Want je moet er toch niet aan denken dat je echt zuinig aan moet gaan doen als Amsterdam. Dat je creatief met elkaar de schouders onder onze stad zet. Dat je werkelijk dingen in het belang van de burgers moet gaan doen.

Trots op Nederland is (nog) klein in Amsterdam. Dat zou een beperking kunnen zijn ten opzichte van onze ambities. Maar dat is nu juist het grappige. Het is geen ambitie om de waakolifant van Amsterdam te zijn. Dat is een opdracht van onze kiezers. Maar in welke hoedanigheid je de uitdagingen voor onze stad ook tegemoet treedt er is een waarheid voor iedereen, en daar sluit ik mee af:

Ken uw beperkingen en u weet hoe groot uw ambitie kan zijn!

"AMSTERDAM HUILT WAAR HET EENS HEEFT GELACHEN"

Ans van der Velde
Raadslid en Fractievoorzitter
Trots op Nederland Amsterdam