Gemeente Roermond

Begroting Roermond 2011 sluitend

Roermond presenteert voor het jaar 2011 een sluitende begroting. Roermond is terughoudend met nieuw beleid.

Het coalitie uitvoerings programma 2011 - 2014 (CUP) is mede basis voor de begroting. In de financiële vertaling daarvan is het college terughoudend. Voor de komende jaren zijn alleen structureel middelen meegenomen voor veiligheid.

De begroting 2011 heeft zeven hoofdthemas, die overeenkomen met de kernpunten van de Strategische Visie Roermond 2020. Naast de zes themas (levende stad, regiostad, sociale stad, economisch sterke stad, prachtige stad en de gemeente) is daar nog veiligheid als hoofdpunt aan toegevoegd. Om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, zijn extra paragrafen toegevoegd: lokale heffingen, weerstandsvermogen, onderhoud kapitaalgoederen, financiering, bedrijfsvoering, verbonden partijen, grondbeleid, krimp en vergrijzing, en rechtmatigheid. Die geven een dwarsdoorsnede van de financiële aspecten van de begroting.

Met de begroting 2011 en het CUP blijft Roermond investeren in groei met als rode draad kwaliteit en vernieuwing. Accenten daarbij zijn:
* 'Roermond: Veilige Stad wordt voor inwoners en bezoekers voelbaar, doordat alle samenwerkende organisaties zich hieraan verbinden, waarbij dit verbinden leidt tot een resultaat dat groter is dan de som der delen.

* De leefbaarheid voor de inwoners van de Donderberg moet in de komende vier jaar merkbaar verbeteren door het uitvoeren van het wijkontwikkelingsplan.

* Roermond zet in op eigen verantwoordelijkheid, creativiteit en mogelijkheden van jongeren om de toekomst van de stad te waarborgen.

* De ontwikkeling en uitvoering van een effectief arbeidsmarktbeleid vereist een goed samenspel op de terreinen economie, onderwijs en werk en inkomen alsmede de betrokkenheid van externe partijen.
* In 2011 worden belangrijke stappen gezet met betrekking tot de totstandkoming van ECI Cultuurfabriek.

* Roermond wil met bewoners, de landbouw sector, de waterschappen en natuur- en landschapsorganisaties een sterke impuls geven aan de natuurontwikkeling en de recreatieve ontwikkeling in het buitengebied, zoals ook aan horecaorganisaties.
* Om Roermond in de toekomst bereikbaar te houden zullen in 2011 besluiten genomen moeten worden met betrekking tot onder meer de N280 en de Maastrichterweg.

* In de dienstverlening is het motto Beleef Roermond: dienstverlening met meerwaarde, betrokken bij Roermond!

Voor de komende jaren wachten landelijk, provinciaal en lokaal bezuinigingen. Voor Roermond betekent dit dat er tekorten ontstaan van 9 miljoen euro in 2012, van 11,5 miljoen euro in 2013 en van ruim 12 miljoen euro in 2014. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Om deze keuzes weloverwogen en integraal te kunnen maken wordt een kerntakendiscussie gevoerd: welke taken moet en wil de gemeente Roermond uitvoeren en op welk niveau (de wijze waarop en de kwaliteit daarvan)? De kerntakendiscussie moet in mei/juni 2011 zijn beslag krijgen en zal onder meer tot doel hebben weer een meerjarig sluitende begroting te realiseren.
* Kijk hier voor de begroting 2011 (pdf-document)
* Kijk hier voor het bijlagenboek begroting 2011 (pdf-document)

Eerste publicatiedatum: 07-10-2010 Bijgewerkt: 07-10-2010