De EDBR is enthousiast over plannen Rotterdams College

07/10/2010 14:57

Economic Development Board Rotterdam

Rotterdam, 7 oktober

De EDBR is enthousiast over het vanmorgen bekend gemaakte College werkprogramma. De EDBR bracht zelf rond de verkiezingen een pamflet uit met aanbevelingen voor een Coalitieakkoord.

De hoofdlijnen van dit advies:


- Versterken regionale economie


- Investeer in talentontwikkeling en in jongeren


- Goed uitvoeren en eigen verantwoordelijkheid eerst


- Goed wonen, gezond leven en een breed cultuuraanbod.

Het College werkprogramma kent in grote lijnen de zelfde prioriteiten. Voorzitter Leendert Bikker zegt blij te zijn dat het stimuleren van de economie en talentontwikkeling de rode draad van dit programma vormen. 'Dat is waar het om draait in deze stad. De kunst zal wel zijn om al deze ambities waar te maken. Dit College kijkt daarbij niet alleen naar zichzelf en het ambtelijk apparaat maar kijkt nadrukkelijk ook naar buiten. Dat is goed. De Rotterdamse overheid heeft in de afgelopen vijftig jaar veel te veel naar zich toe getrokken vanuit een soort houding 'dat lossen wij wel op'. Dit College lijkt deze traditie te doorbreken. Dat getuigt van moed en dit College verdient absoluut een compliment hiervoor. Niets is zo moeilijk te doorbreken als een gedurende decennia ingeslepen bedrijfscultuur.

In de inleiding van het programma staat het als volgt geformuleerd.. 'het is niet de overheid die de stad bouwt, veel gebeurt dankzij de eigen kracht van de bewoners, bedrijven en instellingen'

Je kunt natuurlijk wel gaan zeiken over sommige bezuinigingen en natuurlijk heb ik daar ook een mening over maar veel belangrijker is deze heldere rode draad die wat mij betreft echt beloftevol is.

Bikker heeft ook nog wel een kanttekening hierbij. Het zal nog veel creativiteit en doorzettingsvermogen vragen om deze ambities te realiseren. Het zal als het puntje bij paaltje komt voor de Rotterdamse overheid niet eenvoudig zijn om de brug naar ondernemers en burgers te slaan. De overheid is nooit erg goed geweest in 'loslaten'. Bikker: 'de EDBR biedt graag aan juist op dit front te helpen. Als eerste stad in Nederland richtte Rotterdam met een voorzienende blik een Economic Development Board op; een voorbeeld dat op dit moment door vele steden wordt gevolgd; waaronder Amsterdam. Een van de doelstellingen was om de kloof tussen overheid en ondernemer, tussen overheid en burger kleiner te maken. Dat is een proces dat van twee kanten moet komen; daar lijkt nu sprake van.

Juist op het front van slimmer en efficiënter opereren denkt Bikker dat de samenwerking tussen EDBR en College mooie dingen kan opleveren. In de EDBR zit veel hoogwaardige creativiteit en betrokkenheid. Toppers uit bedrijfsleven, universiteiten, hogescholen en andere instellingen die allemaal bereid ziijn hun tijd, kennis, netwerk en creativiteit in te zetten voor Rotterdam.

Het kan een boeiende tijd worden aldus Bikker.





http://www.edbr.nl


Noot voor de redactie:

De Economic Development Board Rotterdam adviseert gevraagd en ongevraagd het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam over de economische ontwikkeling van de stad.

De leden van de EDBR zijn gezichtsbepalende Rotterdammers, ondernemers en vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, kennisinstellingen, haven, medische- en zorgsector en culturele instellingen.


Noot voor de redactie,