Openbaar Ministerie

Handhaving Wet Kraken en Leegstand ook in Groningen

7 oktober 2010 - Arrondissementsparket Groningen

Op 1 oktober 2010 is de Wet Kraken en Leegstand in werking getreden. Deze wet stelt het kraken van panden strafbaar als misdrijf en geeft de officier van justitie de strafrechtelijke mogelijkheid om gekraakte panden door de politie te laten ontruimen en krakers aan te houden. De Groningse lokale driehoek heeft op woensdag 6 oktober 2010 vastgesteld dat de nieuwe wet ook in Groningen geldt en zal worden gehandhaafd. De wijze van handhaving zal ook in andere gemeenten waarin sprake is van kraakpanden, in het driehoeksoverleg worden besproken.

Categorieën binnen handhaving
De officier van justitie zal zodra er aangifte wordt gedaan van het overtreden van de Wet Kraken en Leegstand, een beoordeling maken of er inderdaad sprake is van een wederrechtelijke situatie. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist vervolgens over ontruiming van het gekraakte pand, waarbij met verschillende categorieën gewerkt wordt. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met de vraag of er sprake is van ernstige beschadigingen aan het pand, het veroorzaken van overlast, of het al in gebruik zijn van het pand.

Overleg met burgemeester
Elke aangifte wordt door de officier van justitie in behandeling genomen. Wanneer daarna besloten wordt om tot ontruiming over te gaan, zal de officier van justitie met de burgemeester en de politie overleggen over het tijdstip van ontruimen. Eventuele openbare-orde-aspecten worden op deze manier altijd meegewogen. Bij de wijze van ontruimen wordt rekening gehouden met de omstandigheden. Bovendien wordt met het werken met de categorieën binnen de handhaving, tevens rekening gehouden met een efficiënte inzet en prioritering van justitie- en politiecapaciteit.

Noot voor de redactie (