"Amateurkunst indicatie gezondheid samenleving" (1)

07/10/2010 15:08

Kunstfactor

Amateurkunstfestival Kunstfactor Live! laat in roerige tijden het belang van kunstbeoefening zien

Tijdens de tweede editie van het landelijk festival amateurkunst Kunstfactor Live! in Amsterdam konden de bezoekers genieten uiteenlopende vormen van amateurkunst en is er uitgebreid gedebatteerd over de betekenis van kunstbeoefening voor mens en samenleving. Het belang van kunstbeoefening is niet langer alleen de overtuiging van partijen uit de amateurkunstsector en uit zorg en welzijn, maar er is de laatste jaren ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat deze claim bevestigt, zo bleek tijdens de conferentie 'Beter van kunst'.

Hersenonderzoek toont belang kunstbeoefening aan

Tijdens de druk bezochte conferentie 'Beter van Kunst' werden tot de verbeelding sprekende argumenten gegeven voor het belang van kunst. Mensen met TBS blijken een veel kleinere kans op recidive te hebben wanneer kunstbeoefening onderdeel is van hun behandeling(2). Kinderen met een autistische stoornis kunnen door het inzetten van muziek vaak beter functioneren(3). En mensen die kunst beoefenen, krijgen gemiddeld 4 jaar later Alzheimer, dan mensen die geen kunstbeoefenen (4). Het belang van kunstbeoefening is niet langer alleen de overtuiging van partijen uit de amateurkunstsector en uit zorg en welzijn, maar er is de laatste jaren ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat deze claim bevestigt. Zo bleek uit de bijdragen van wetenschapsjournalist Mark Mieras en hersenonderzoeker James Catterall (5).

Amateurkunst uit alle delen van het land

De volgende drie dagen stond Amsterdam in het teken van de amateurkunst, met voorstellingen, exposities, workshops, talkshows en bijeenkomsten. In het kader van het thema 'Beter van Kunst' deelden amateurkunstenaars vanuit verschillende kunstdisciplines, uit alle delen van het land, van jong tot oud, met verschillende culturele achtergronden, al dan niet met fysieke of lichamelijke beperking, met elkaar en met het publiek hoe kunstbeoefening hen completer, slimmer, sterker maakt.

Kunstfactor Live! 2011 in Rotterdam

Het landelijk amateurkunstfestival vindt in 2011 plaats in Rotterdam, opnieuw eind september/ begin oktober. Houd de website in de gaten voor het foto- en filmverslag: www.kunstfactor.nl/kunstfactorlive.

(1) Mark Mieras, wetenschapsjournalist en expert in het functioneren van het brein.

(2) Marion van Binsbergen, algemeen directeur Van der Hoevenkliniek.

(3) Aaltje van Zweden, oprichter Stichting Papageno die tot doel heeft een passende begeleiding te vinden voor kinderen met autisme.

(4) Mark Mieras, wetenschapsjournalist en expert in het functioneren van het brein.

(5) James S. Catterall, professor aan de Universiteit van California, Los Angeles (UCLA) en bij het centrum voor cultuur, hersenen, en ontwikkeling van de UCLA.





http://www.kunstfactor.nl