AzG start e-mailactie: 'Handen af van onze medicijnen!'

07/10/2010 15:14

Artsen Zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen roept Nederland op de Europese Unie aan te schrijven

Amsterdam, 7 oktober 2010 - De Europese Commissie is van plan een handelsovereenkomst met India te sluiten die de aanvoer van generieke medicijnen, waaronder tegen aids, afsnijdt. Ook staan er allerlei bilaterale verdragen, invoerbeperkingen en een internationaal handelsverdrag, zoals de ACTA, op stapel die de toegang tot levensreddende, betaalbare medicijnen voor miljoenen mensen in arme landen ernstig in gevaar brengt. Om dit te voorkomen start Artsen zonder Grenzen vandaag een wereldwijde e-mailactie. Artsen zonder Grenzen vraagt het publiek zijn stem te laten horen aan de Europese Unie. Meedoen aan de actie kan via www.artsenzondergrenzen.nl/medicijnenactie

'Artsen zonder Grenzen is afhankelijk van betaalbare generieke medicijnen om onze patiënten te behandelen. 80 procent van onze aidsmedicijnen komen uit India, medicijnen waarmee we 160.000 mensen elke dag een nieuwe kans op leven geven. We moeten daarom opkomen voor die mensen die de dupe zullen zijn van de voornemens van de Europese Unie om de productie en aanvoer van levensreddende medicijnen te blokkeren. Daarom lanceren we onze e-mailactie 'Handen af van onze medicijnen!', aldus Unni Karunakara, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen.

Niet alleen hulporganisaties, maar ook hulpprogramma's van diverse westerse overheden profiteren van de goedkope generieke medicijnen. Uit een recente studie van de Journal of the International AIDS Society blijkt dat 9 op de 10 cruciale aidsremmers die internationale donoren, waaronder Europese regeringen, ingekocht hebben, afkomstig waren van Indiase geneesmiddelenfabrikanten.

Ook is de Europese Unie bezig met andere landen om bilaterale overeenkomsten af te sluiten die nog grotere beperkingen voorschrijven dan het internationaal recht vereist. Bovendien is de Europese Unie is een van de drijvende krachten achter de geheime onderhandelingen over een internationaal Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), en probeert zo maatregelen door te drukken die de productie van generieke geneesmiddelen beperken. EU-maatregelen hebben nu al geleid tot invoerregels waardoor generieke geneesmiddelen die op weg waren naar ontwikkelingslanden, in Europese havens zijn vastgehouden, waaronder diverse vrachten in Nederland.

Marius Müller, arts en medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Kenia: 'Door betaalbare, generieke aidsmedicijnen uit de handen van onze patiënten en hun kinderen weg te nemen, ontneemt de Europese Unie hen de hoop op een normaal leven.'





http://www.artsenzondergrenzen.nl/medicijnenactie