Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)


HBD en CVAH organiseren bijeenkomsten "De markt van morgen"

07/10/2010

Wat is de positie van de warenmarkt op dit moment? Wat wil de consument? Wat zijn de trends? Hoe speel je als ondernemers en gemeenten daarop in? Hoe pak je een meer commerciële, klantgerichte benadering van je markt aan? Hoe neem je drempels weg? Hoe kun je als ondernemers en gemeente aan de slag?
Deze en andere vragen worden door de Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH) en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) in november beantwoord tijdens zes bijeenkomsten in het land onder de titel: De markt van morgen.

Kennis en ervaringen die het laatste jaar in verschillende pilotprojecten in het land zijn opgedaan, vormen de rode draad. Tijd om aan de slag te gaan.

De retailmarkt verandert, de consument verandert mee, maar markten spelen daarop onvoldoende in, zo blijkt steeds weer uit onderzoek. De meeste markten in ons land worden traditioneel van gemeentewege georganiseerd. Daarbij staat klantgericht werken niet altijd centraal. Op verzoek van de Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH) onderzocht het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) een meer bedrijfsmatige invulling van de warenmarkt, toegespitst op de wensen van de consument. Zo werd onder meer een pilotmarkt gestart in Amsterdam Nieuw-West - de Siermarkt - waarbij de marktkooplieden zélf de organisatie van de markt ter hand namen. De resultaten blijken veelbelovend.

Als vervolg hierop organiseren CVAH en HBD in november zes praktische bijeenkomsten in het land onder de titel `De markt van morgen'. Hier kunnen wethouders, beleidsmedewerkers, marktmeesters én ondernemers samen terecht voor `inspirerende praktijkvoorbeelden en praktische tips over het runnen van de markt als klantgerichte onderneming.' Het worden met nadruk praktische bijeenkomsten. Maarten de Graaf van het HBD: `Doel is dat de deelnemers aan de Markt van morgen-bijeenkomsten met de aangeboden praktijkvoorbeelden en tips zelf direct aan de slag kunnen op hun eigen markt. Bijvoorbeeld met de handige checklist, die men na afloop meekrijgt.'

Hoe pak je het aan?
CVAH-voorzitter Henk Achterhuis pleit al jaren voor een meer klantgerichte markt: `Met de kennis en ervaring die we nu met de pilots hebben opgedaan, kunnen gemeenten en marktondernemers in het hele land hun voordeel doen. Rode draad tijdens de Markt van morgen-bijeenkomsten is: hoe pak je dat nou concreet aan, zo'n meer klantgerichte benadering van je markt? We bieden overigens niet één concept of één oplossing. De invulling zal per markt verschillen. Maar de inzet is overal dezelfde: hoe creëer je een moderne markt die biedt wat de lokale consument wil; waar gemeenten en ondernemers er samen aan werken om een markt neer te zetten die echt klantgericht is

Het succes van de Siermarkt
Een van de sprekers op de Markt van morgen-bijeenkomsten is marketing- en retailadviseur Marcel Jansen, tevens marktmanager van de pilot Siermarkt in Amsterdam Nieuw-West: `De Siermarkt is een compleet nieuwe markt die in mei van dit jaar is gestart. Na uitgebreid onderzoek onder de wijkbewoners hebben we een mooie mix van food en non-food samengesteld, passend bij de buurt. Ondernemers konden solliciteren, de 32 met de meeste kwaliteit kregen een plek. Per product hebben we maar één ondernemer. Daardoor is de Siermarkt veelzijdig en is er geen onderlinge concurrentie. De ondernemers runnen hun eigen markt vanuit een stichtingsvorm, de gemeente faciliteert en regisseert op afstand. De markt wordt nu al enorm gewaardeerd door de bewoners. De gemeente is enthousiast, want men ervaart in de praktijk dat de nieuwe aanpak werkt: op afstand en toch betrokken. De markt zorgt voor koopkrachtbinding in de wijk en verlevendigt het plein. En de trotse ondernemers voelen zich samen daadwerkelijk verantwoordelijk voor hún markt.'

Het succes van de nieuwe Siermarkt plus vele andere praktische voorbeelden en tips worden gepresenteerd tijdens de De Markt van morgen-bijeenkomsten in november. Kijk voor data en locaties op www.demarktvanmorgen.nl. Tijdens de bijeenkomst wordt het nieuwe handboek `De markt van morgen' gepresenteerd, waarmee gemeenten en ondernemers op hun eigen markt samen aan de slag kunnen.